MENU
klinika

Të dyja shkaktojnë humbje të shikimit

Cili është ndryshimi midis çarjes dhe shkëputjes së retinës?

16.04.2024 - 11:09

Çarjet e retinës dhe shkëputja e retinës janë urgjenca mjekësore që mund të shkaktojnë humbje të shikimit.

Të dyja kushtet kërkojnë trajtim të menjëhershëm për të parandaluar komplikimet afatgjata. Asnjë kusht nuk shkakton dhimbje, kështu që është e rëndësishme të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor urgjent nëse zhvilloni simptoma si humbja e papritur e shikimit ose shikimi i dritave ndezëse.

Simptomat e çarjes së retinës kundrejt shkëputjes

Simptomat e çarjes së retinës dhe shkëputjes së retinës mbivendosen. Ato përfshijnë sa vijon.

*Simptomat e çarjes së retinës

Sipas Akademisë Amerikane të Oftalmologjisë, shenjat dhe simptomat e hershme të një grisje të retinës përfshijnë:

 • shikimi i dritave vezulluese që disa njerëz i përshkruajnë se shohin yje, si kur goditen në sy
 • notues të rinj
 • hijet në vizionin periferik
 • një perde gri mbi një pjesë të fushës suaj pamore

*Simptomat e shkëputjes së retinës

Një çarje e retinës mund të çojë në shkëputje të retinës. Nëse po, ju mund të shihni hije në vizionin periferik ose një perde mbi një pjesë të fushës tuaj vizuale.

Ju mund të mos keni simptoma nëse vetëm një pjesë e vogël e retinës është shkëputur.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të çarjes së retinës kundrejt shkëputjes

Ja një vështrim në faktorët e rrezikut dhe shkaqet e grisjeve të retinës dhe shkëputjes së retinës.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të shkëputjes së retinës

Rreth 1 në 1000 njerëz zhvillojnë shkëputje të retinës gjatë jetës së tyre.

Shkëputja e retinës zakonisht shkaktohet nga plakja ose një dëmtim i syrit. Në disa raste, ajo zhvillohet nga një grisje e retinës që lejon që lëngu qelqor të hyjë pas retinës dhe largon retinën nga pjesa e pasme e syrit. Lëngu qelqor është një xhel transparent që gjendet brenda syrit.

Faktorët e rrezikut përfshijnë:

 • një histori familjare
 • lëndim i rëndë i syrit
 • operacioni i syve
 • retinopati diabetike
 • miopi ekstreme
 • shkëputje e pasme e qelqit
 • retinoschisis dhe sëmundje të tjera të syrit

Si trajtohet këputja dhe shkëputja e retinës?

Ja një vështrim në opsionet e trajtimit për çarjet dhe shkëputjen e retinës.

Shkaqet e këputjes së retinës dhe faktorët e rrezikut

Kërcimet e retinës kanë të njëjtët faktorë rreziku si shkëputja e retinës.

Disa mjekë të syrit përdorin termin vrima të retinës në mënyrë të ndërsjellë me lotët e retinës. Vrimat e retinës janë zakonisht më të vogla dhe shkaktohen nga hollimi i retinës. Ata kanë më pak gjasa të shkaktojnë shkëputje të retinës.

Trajtimi për shkëputjen e retinës varet nga shkaku themelor dhe nga sa pjesë e retinës është shkëputur. Opsionet përfshijnë:

 • kirurgji me lazer
 • trajtimi i ngrirjes (krioterapia)
 • operacione të tjera, si p.sh.
 • vitrektomia për të hequr dhe zëvendësuar lëngun në syrin
 • retinopeksia pneumatike, ku flluskat e gazit injektohen në sy
 • përkulje sklerale, ku një brez i vogël shtyn retinën dhe syrin së bashku

Trajtimi i çarjes së retinës

Lotët e retinës zakonisht trajtohen me krioterapi, në të cilën retina ngrihet për të nxitur indin e mbresë rreth lotit. Lotët me rrezik të ulët te njerëzit pa simptoma mund të mos kërkojnë ndonjë trajtim.