MENU
klinika

Ja shenjat që shfaq

Hepatiti A/ A mund të parandalohet?

20.04.2024 - 11:26

Simptomat e hepatitit A

Hepatiti A është një infeksion viral që shkakton kryesisht inflamacion në mëlçi. Transmetohet përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar ose përmes kontaktit me një person që ka virusin.

Simptomat e hepatitit A mund të imitojnë ato të:

 • lloje të tjera të hepatitit
 • sëmundje të tjera të mëlçisë
 • sëmundje të ngjashme me gripin

Një nga simptomat më të zakonshme është verdhëza, zverdhja e lëkurës dhe e të bardhës së syve. Verdhëza ndodh si rezultat i grumbullimit të një substance të quajtur bilirubinë.

Cilat janë simptomat e hepatitit A?

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, simptomat e hepatitit A zakonisht zhvillohen 2-4 javë pasi të merrni virusin. Në raste të rralla, simptomat mund të mos zhvillohen deri në 50 ditë.

Të rriturit kanë më shumë gjasa se fëmijët të shfaqin simptoma. Rreth 70% e të rriturve zhvillojnë simptoma, ndërsa vetëm rreth 10% e fëmijëve nën 6 vjeç zhvillojnë verdhëz.

Simptomat e hershme të hepatitit A mund të përfshijnë:

 • dhimbje në pjesën e sipërme të djathtë të barkut
 • të përziera
 • të vjella
 • sëmundja
 • humbje peshe
 • dhimbje muskulore
 • lodhje
 • ethe

Brenda 1 jave nga fillimi i këtyre simptomave, ju gjithashtu mund të zhvilloni:

 • urinë e errët
 • jashtëqitje të zbehtë
 • verdhëza
 • kruarje e lëkurës
 • nivele të ngritura në gjak të:
 • alanine aminotransferaza
 • aspartat aminotransferaza
 • bilirubina
 • fosfataza alkaline
 • gama-glutamil transpeptidaza

Simptomat mund të ndryshojnë ndjeshëm në ashpërsi. Ato priren të jenë më keq tek të rriturit e moshuar dhe njerëzit me kushte themelore shëndetësore, veçanërisht sëmundje kronike të mëlçisë. Ashpërsia e simptomave është e lidhur fort me rritjen e moshës.

Simptomat zakonisht largohen pas më pak se 2 muajsh, por në disa njerëz ato mund të zgjasin deri në 6 muaj. Ashpërsia e simptomave zakonisht arrin kulmin 7-10 ditë pas fillimit të verdhëzës.

Nivelet e rritura të enzimave të mëlçisë zakonisht zgjidhen brenda 1-6 javësh.

Modelet e infeksionit

Hepatiti A priret të ndjekë një nga pesë modelet:

*infeksion asimptomatik (pa simptoma)

*infeksion simptomatik me:

verdhëza

urinë e errët

stol me ngjyrë balte

*hepatiti kolestatik me:

ngritja afatgjatë e niveleve të fosfatazës alkaline dhe bilirubinës

kruarje e lëkurës

* infeksion i përsëritur (simptomat largohen dhe më pas kthehen)

*hepatiti fulminant

Hepatiti fulminant është një gjendje e rëndë e mëlçisë që mund të jetë kërcënuese për jetën. Zhvillohet në më pak se 1% e të rriturve me hepatit A.

Cila është mënyra më e mirë për të parandaluar hepatitin A?

Ja se si mund të mbroni veten dhe fëmijët nga hepatiti A:

Vaksinoni fëmijët duke filluar nga mosha 1 vjeç.

Merrni vaksinën e hepatitit A përpara se të udhëtoni në një vend ku hepatiti A është i zakonshëm.

Shikoni menjëherë një mjek nëse keni një ekspozim të njohur ndaj virusit të hepatitit A.

Përveç kësaj, ju mund të merrni masat paraprake të mëposhtme nëse udhëtoni në një vend ku hepatiti A është i zakonshëm:

Lani duart rregullisht dhe tërësisht me ujë me sapun.

Zieni ose gatuajeni ushqimin dhe ujin për të paktën një minutë në (85°C).

Shmangni frutat dhe perimet që nuk i qëroni vetë.

Është e rëndësishme të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse mendoni se mund të keni hepatit A. Simptomat do të zgjidhen plotësisht për shumicën e njerëzve, por një përqindje e vogël e njerëzve zhvillojnë sëmundje të rënda që mund të jenë kërcënuese për jetën.