MENU
klinika

Ja pasojat

Marrja e tepërt e proteinave shkakton kapsllëk?

19.04.2024 - 11:21

 

Planet e ngrënies me proteina të larta dhe me pak karbohidrate janë bërë të njohura për humbje peshe. Por për disa njerëz, kapsllëku është një rezultat i zakonshëm.

Proteina në vetvete nuk shkakton kapsllëk. Por burimet shtazore të proteinave, si pula dhe peshku, nuk përmbajnë fibra. Për disa njerëz, rezultati i ngrënies së tepërt të këtyre ushqimeve mund të jetë kapsllëk dhe fryrje.

Ka shumë burime ushqimore me proteina të larta. Ato përfshijnë:

  • mish i kuq
  • shpendët
  • peshk dhe ushqim deti
  • vezët
  • bishtajore dhe fasule, duke përfshirë thjerrëzat dhe tofu
  • arra
  • produktet e qumështit si kosi grek dhe gjiza
  • shtesa dietike si pluhur proteinash dhe shake

Disa ushqime të pasura me proteina, si arrat dhe bishtajore, përmbajnë fibra. Fibra dietike është një lloj karbohidrati i patretshëm që vjen nga bimët. Fibrat mund të jenë të tretshme ose të pazgjidhshme, dhe të dyja llojet mbështesin shëndetin e zorrëve. Fibrat e pazgjidhshme në veçanti ju ndihmojnë të shmangni kapsllëkun.

Ushqimet me proteina të larta si mishi, shpendët dhe peshku nuk përmbajnë fibra. Nëse hani një dietë të pasur me proteina që përbëhet vetëm ose kryesisht nga këto ushqime, mund të rezultojë kapsllëk.

Marrja e ujit dhe lëngjeve është gjithashtu e nevojshme për të shmangur kapsllëkun. Burimet e proteinave shtazore përmbajnë lagështi natyrale. Megjithatë, përmbajtja e tyre e ujit mund të mos jetë e mjaftueshme për të reduktuar kapsllëkun.

Suplementet dietike si pluhuri i proteinave zakonisht bëhen nga burime bimore si kërpi ose soja. Ato gjithashtu mund të bëhen nga produktet e qumështit, si hirra (pjesa ujore e qumështit).

Disa pluhura proteinash përmbajnë fibra, por shumë jo. Pluhurat e proteinave mund të jenë gjithashtu të larta në kalori dhe sheqer. Për të ditur se çfarë po merrni në çdo shtesë diete, duke përfshirë pluhurin e proteinave, kontrolloni gjithmonë etiketën.

Pse shumë proteina mund të shkaktojë kapsllëk?

Proteina shkakton kapsllëk nëse dieta nuk përfshin mjaft fibra dhe lëngje. Nëse hani shumë proteina me bazë shtazore, mund të hani më pak ushqime me fibra.

Është mirë të hani shumë proteina. Mund të bëhet problematike vetëm nëse zëvendësoni ushqimet e pasura me fibra, si perimet dhe fasulet, me proteina me bazë shtazore.

Nuk ka dyshim se proteina ofron përfitime të rëndësishme shëndetësore. Proteina përmban aminoacide, të cilat nevojiten për të ndërtuar dhe riparuar indet dhe kockat e muskujve. Proteina është gjithashtu e nevojshme për shëndetin hormonal. Ngrënia e proteinave ju bën të ndiheni të ngopur dhe rregullon sheqerin në gjak, gjë që mund të jetë e dobishme kur jeni duke u përpjekur të humbni peshë.

Ngrënia e shumë proteinave shtazore ka një anë negative nëse nuk balanconi marrjen e lartë të proteinave me ushqime të tjera. Kjo mund të jetë e dëmshme për shëndetin e zorrëve dhe mund të shkaktojë simptoma si kapsllëk, gazra dhe diarre.

Zbrazja e zorrëve rregullisht është e nevojshme për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe për funksionimin optimal të traktit tretës. Të paturit jashtëqitje çdo ditë, ose të paktën tre herë në javë, është mënyra se si trupi çliron veten nga toksinat dhe produktet e mbeturinave.

Nëse keni kapsllëk, rrezikoni nga komplikime serioze, si perforimi i zorrëve ose impaksioni fekal.