MENU
klinika

Rreziqet

Mbyllja e retinës/ Ja pse nevojitet patjetër kujdesi i mjekut!

20.04.2024 - 11:25

Mbyllja e arteries së retinës është një urgjencë mjekësore që kërkon një vlerësim të menjëhershëm. Asnjë trajtim nuk është provuar ende për të përmirësuar shikimin pas një mbylljeje të arterieve, por një vlerësim është ende i rëndësishëm sepse rreziku i zhvillimit të një goditjeje është shumë i lartë pas kësaj ngjarjeje.

Simptomat e mbylljes së arteries së retinës

Sipas Akademisë Amerikane të Oftalmologjisë, simptoma më e zakonshme e mbylljes së arteries së retinës është humbja e papritur pa dhimbje në njërin sy. Humbja e shikimit mund të ndodhë pjesërisht ose në të gjithë syrin.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

  • humbja e shikimit periferik
  • vizion i shtrembëruar
  • pika të verbër

Simptomat mund të zgjasin vetëm nga sekonda në minuta, ose mund të keni humbje të përhershme të shikimit.

Shkakton mbyllja e arteries së retinës

Një mbyllje e arteries së retinës rezulton nga një bllokim në enët e gjakut që furnizojnë retinën. Një mpiksje gjaku është shkaku themelor më i zakonshëm, por substanca të tjera – si kolesteroli ose kalciumi – gjithashtu mund të shkaktojnë bllokimin.

Shumica e mpiksjeve të gjakut e kanë origjinën nga arteria karotide në qafë.

Llojet e mbylljes së arteries së retinës

Ekzistojnë dy lloje të mbylljes së arteries së retinës. Mjekët i klasifikojnë këto në bazë të enëve të gjakut të bllokuara.

*Mbyllja e degëve të arteries së retinës

Një mbyllje e degëve të arteries së retinës ndodh kur një nga arteriet e vogla në retinë është e bllokuar. Një bllokim në njërën prej këtyre enëve të gjakut mund të shkaktojë humbjen e një pjese të fushës pamore, siç është shikimi periferik.

*Mbyllja e arteries qendrore të retinës

Një mbyllje e arteries qendrore të retinës ndodh kur arteria qendrore e retinës bllokohet. Mjekët e konsiderojnë atë një lloj goditjeje dhe është një faktor rreziku kryesor për zhvillimin e një goditjeje në tru.

Trajtimi i mbylljes së arteries së retinës

Ekspertët mjekësorë nuk kanë krijuar ndonjë udhëzim standard të trajtimit për mbylljen e arteries së retinës. Trajtimi zakonisht sillet rreth rivendosjes së oksigjenit dhe rrjedhës së gjakut në sy.

Trajtimi mund të përfshijë:

Oksigjen hiperbarik, që përfshin frymëmarrjen e oksigjenit të përqendruar me pak dioksid karboni për të zgjeruar enët e gjakut në sy

duke hequr disa lëngje nga syri

masazhoni syrin

futja e një ilaçi përmes njërës prej venave për të thyer një mpiksje gjaku, e cila është më efektive kur administrohet brenda disa orësh

Mbyllja e arteries së retinës ka nevojë për vlerësim të menjëhershëm për shkak të rrezikut të lartë të lidhur me goditje në tru. Shkoni në dhomën më të afërt të urgjencës nëse keni simptoma të mundshme, të tilla si humbje e papritur e shikimit ose shtrembërim.