MENU
klinika

Shenjat

Nishani displastik apo melanoma/ Si t’i dalloni

22.04.2024 - 12:24

Si të dalloni midis një nishani displastik (atipik) dhe melanomës?

Disa neva displazike duken jashtëzakonisht të ngjashme me melanomën dhe mund të nevojitet një biopsi për t’i dalluar ato.

Nevi displastik, i quajtur edhe nevi i Clark, janë nishane atipike që duken ndryshe nga nishanet e zakonshme. Ata priren të kenë:

 • kufij të parregullt
 • një përzierje ngjyrash
 • madhësi më të madhe

Melanoma është lloji më vdekjeprurës i kancerit të lëkurës. Zakonisht ka një pamje të mirë kur kapet herët, por është e vështirë të trajtohet nëse diagnoza vonohet.

Le të shohim ngjashmëritë dhe ndryshimet midis këtyre dy gjendjeve të lëkurës.

Nevus displastik me atipi të moderuar

Nevi displastik ndahen në të lehta, të moderuara dhe të rënda në varësi të karakteristikave të tyre të identifikuara në një biopsi. Dallimi midis këtyre tre klasave është kryesisht subjektiv, por nevi atipike të moderuar priren të jenë më të mëdha se nevitë e buta me variacion në ngjyrën e tyre dhe skajet e parregullta.

Nevus displastik me atipi të rëndë

Nevuset e rënda displastike janë të padallueshme nga melanoma e hershme. Ata tregojnë parregullsi të konsiderueshme të skajeve dhe ngjyrë të parregullt. Ato duhet të hiqen me kirurgji.

Si mund ta dalloni ndryshimin midis melanomës dhe nevive displastike?

Nevi displastik të rëndë dhe melanoma mund të jenë të padallueshme pa një biopsi.

Simptomat e nevusit displastik

Krahasuar me nishanet e zakonshme, nevi displastik mund të:

 • të jetë më i madh
 • të jetë e sheshtë me disa pjesë të ngritura
 • kanë njolla të lëmuara, me luspa ose të përafërt
 • kanë një kufi të parregullt ose një kufi të zbehur
 • të jetë shumëngjyrësh

Simptomat e melanomës

Një nishan i ri ose një ndryshim në një nga nishanet tuaja të mëparshme mund të jenë shenja të melanomës. Disa raste të melanomës zhvillohen nga nevi displastik të mëparshëm, por kjo nuk është e zakonshme.

Pamja tipike e melanomës karakterizohet nga akronimi ABCDE:

A: asimetri

B: kufij të parregullt ose të përcaktuar keq

C: ngjyra të ndryshme

D: një diametër më i madh se një gomë lapsi

E: evoluon në madhësi, formë ose ngjyrë

Melanoma më shpesh shfaqet në zonat e ekspozuara ndaj dritës së diellit.

A shndërrohen nevi displastik në melanoma?

Nevuset e rënda displastike kanë potencialin të kthehen në melanoma. Është e rrallë që kjo të ndodhë, por rreziku rritet sa më shumë nishane atipike që keni.

Shanset e zhvillimit të melanomës janë rreth 10 herë më të larta për dikë me pesë nevi displazike sesa dikë që nuk ka asnjë.

Kur duhet të kontaktoni një mjek

Është e rëndësishme të shihni një mjek nëse vëreni një njollë të re ose në ndryshim në lëkurën tuaj, veçanërisht nëse ka ndonjë nga shenjat ABCDE të melanomës, si ngjyra të shumta ose kufij të përcaktuar keq.

Si trajtohen nevi displastik dhe melanoma?

Ja se si trajtohen nevi displastik dhe melanoma.

Trajtimi i nevusit displastik

Një nevus displastik mund të mos ketë nevojë për trajtim nëse biopsia nuk tregon ndryshime kanceroze dhe është e moderuar ose e rëndë. Trajtimi zakonisht përfshin heqjen e nishanit dhe një kufiri të vogël të indeve të shëndetshme rreth tij.

Ju gjithashtu mund të merrni një operacion Mohs. Gjatë kësaj procedure, një shtresë e hollë qelizash rruhet nga nishani dhe ato kontrollohen për kancer. Kirurgu do të vazhdojë të rruajë shtresat derisa të mos ketë më qeliza jonormale.

Trajtimi i melanomës

Trajtimi më i zakonshëm për melanomën përfshin operacionin për të hequr nishanin dhe ndoshta nyjet limfatike aty pranë. Ju gjithashtu mund të merrni terapi me rrezatim.

Kanceret e avancuara mund të ketë nevojë:

 • imunoterapia
 • kimioterapia
 • frenuesit e transfuzionit të sinjalit
 • terapi intralezionale, ku mjekimi injektohet direkt në melanomën tuaj
 • terapi paliative

Nevi displastik mund të ngjajnë me melanomën dhe mund të kërkojnë një biopsi për t’i diferencuar ato. Disa nevi displastikë mund të shndërrohen në melanoma.

Është e rëndësishme të shihni një mjek nëse vëreni një njollë të re në lëkurën tuaj. Është veçanërisht e rëndësishme nëse pika ndryshon madhësinë, formën ose ngjyrën.