MENU
klinika

Çfarë parashikojnë rregullat e reja strikte

Pakti për Migracionin/ Pse kjo është një pikë kthese në BE?

12.04.2024 - 09:00

Pas gati një dekade diskutimi, Bashkimi Evropian i është afruar një zgjidhjeje për harmonizimin e procedurave të azilit dhe sigurimin e një shpërndarjeje të drejtë të barrës midis vendeve anëtare të BE-së.Pakti për Migracionin dhe Azilin, i cili u votua nga deputetët e Parlamentit Evropian  dje, duhet t’i përgjigjet sfidave të sigurisë që paraqet për shtetet migrimi i paligjshëm dhe të sigurojë një ndarje më të drejtë të përgjegjësive midis shteteve anëtare. Në veçanti, sipas rregullave të reja, kur shtetet anëtare në kufijtë e tyre të jashtëm gjenden nën presion të madh emigrantësh, shtetet e tjera anëtare do të jenë në gjendje të zgjedhin nëse do të pranojnë një numër të caktuar migrantësh ose, nëse refuzojnë, të paguajnë Fondin e përbashkët i BE-së për pritjen e emigrantëve.

BE bën kthesën e madhe pas një dekade, Parlamenti Europian i jep

Pakti i migracionit

Një vend që nuk pranon refugjatë duhet të paguajë 20 mijë euro për çdo person që vendos të mos pranojë dhe kjo duhet të jetë sipas një kuote të përcaktuar në lidhje me numrin e banorëve. Supozimi është se vendet e varfra nuk do të jenë në gjendje të paguajnë për të dhe do të bëhen çështje “të nxehta”. Verifikimi i thelluar i të drejtës për azil në kufijtë e jashtëm, procedura më të shpejta të azilit dhe dëbimit, një mekanizëm solidariteti që transferon përgjegjësinë për ardhjet e paligjshme nga vendi i mbërritjes në të gjithë BE-në dhe një bazë të dhënash të përbashkët të të dhënave biometrike të migrantëve dhe kërkuesve për azil, në të cilën, së bashku me gjurmët e gishtërinjve, ata mbledhin edhe shprehjet e fytyrës.

European Parliament Approves Migration Policy Reform - GreekReporter.com

Kundërshtimet

Pakti i migracionit dhe azilit u kundërshtua, për arsye shumë të ndryshme, nga e djathta ekstreme dhe e majta ekstreme. Ndërsa e djathta ekstreme beson se ligji është shumë i butë dhe nuk do të ndalojë emigracionin masiv të parregullt, e majta ekstreme dhe disa përfaqësues nga radhët e socialistëve dhe të Gjelbërve besojnë se procesi i përshpejtuar i azilit dhe kthimit do të çojë në ndalime sistematike në kufij. Në fakt, kërkesa për azil të atyre që kanë udhëtuar përmes të ashtuquajturit vendet e sigurta përpara se të arrinin në Evropë, si Tunizia, Egjipti dhe Turqia, mund të shkarkohen pa asnjë vlerësim të persekutimit individual me të cilin përballen. Ata rrezikojnë të kthehen në ato vende ku mund të përballen me shkelje të të drejtave të njeriut ose të deportohen në vendet e tyre. Organizatat e shoqërisë civile paralajmërojnë gjithashtu se ligji nuk u përpoq të zgjidhte problemin e numrit të madh të njerëzve që përpiqeshin të kalonin rrugën e rrezikshme të Mesdheut, por u formulua për të vështirësuar aplikimin e refugjatëve. Tre grupet kryesore politike, Partia Popullore Evropiane, Social Demokratët dhe Liberalët, mbështetën kryesisht rregullat e reja. Zyrtarët evropianë e kanë kuptuar se kanë një “zjarr nën këmbë” sepse zgjedhjet evropiane janë në qershor dhe sondazhet parashikojnë një triumf të së djathtës radikale.

EU approves major overhaul of migration rules - BBC News

Polemikat 

Që nga fillimi i debatit, Pakti i Rika qenë objektivi kritikave nga OJQ-të, avokatët e të drejtave të njeriut dhe ekspertët ligjorë, të cilët paralajmërojnë se shtysa e fortë për të pasur rregulla të përbashkëta dhe të parashikueshme mund të vijë në dëm të të drejtave themelore. Çështja kryesore shqetësuese ka qenë procedura e përshpejtuar e kufirit: megjithëse zyrtarët e BE-së argumentojnë se kjo procedurë më e shkurtër do të përcaktojë afate të qarta kohore për aplikantët dhe do të ulë ngarkesën administrative për autoritetet, organizatat humanitare kundërshtojnë se ajo do t’u mohojë azilkërkuesve një vlerësim të drejtë dhe të plotë, duke ngritur shanset për deportim.” ParlamentiEvropian duhet të vendosë një standard më të lartë për një politikë të përbashkët njerëzore dhe të qëndrueshme të azilit,” tha Amnesty International përparavotimit. “Sidoqoftë, kjo paketë propozimesh rrezikon në mënyrë të turpshme t’i nënshtrojë më shumë njerëz, përfshirë familje me fëmijë, në paraburgim de facto në kufijtë e BE; duke u mohuar atyre një vlerësim të drejtë dhe të plotë të nevojave të tyre për mbrojtje.”

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Kadare dhe intelektualët paralajmërojnë

“Evropa do të zhduket nën dallgët e populizmit”

Analiza nga "AlJazeera"/ Mosha e vjetër, e pasur me përvojë!

A mund të sjellë plakja e popullsisë një bum ekonomik?


Kërcënimet atomike të Moskës dhe kritika nga perëndimi

A do të kishte kuptim për Rusinë vënia në përdorim e armëve?

Dërgohen në vijën e parë të frontit të luftës

Zelensky, shkarkon disa nga gjeneralët e lartë!

Kush është njeriu që tërboi “dragoin”?

Kina fut Tajvanin në “rrethin e kuq”, bën provat e fundit