MENU
klinika

Interpelanca me Nasip Naçon

Peleshi zbulon çfarë do të bëhet me industrinë e armëve dhe Poliçanin

18.04.2024 - 11:40

Seanca e sotme plenare ka nisur me debatin mes opozitës dhe mazhoranvës, ndër të tjera deputeti socialist Nasip Naço ka kërkuar një interpelancë me ministrinë e Mbrojtjes Niko Peleshi, ku e pyeti se çfarë do të ndodhë me industrinë e armëve në vend si dhe për punonjësit e saj. Poliçanit.

Ministri Peleshi bëri një historik të asaj se çfarë ka ndodhur me stokun e trashëguar në kohë, municionet e mbrojtjes nga komunizmi. Ai tha se Shqipëria ka lidhje të rrisë nivelet e rezervave me municione dhe armatime, pasi paqja sipas tij është më e kërcënuar se është kurrë.

Pjesë nga interpelanca:

Nasip Naco:  I nderuar z.ministër, pyetjet e mia janë në lidhje me politikat e Ministrisë së Mbrojtjes pas ngjarjeve të fundit në fund si dhe është menduar nga ju rivënia në punën e industrisë ushtarake, ish-kombinatit mekanik të Poliçanit.

A ka patur huaj propozime për të marrë me koncesion sektorë të industrisë ushtarake nga kompanitë apo vendase për t’i vendosur në punë në punë me ligjin duke garantuar sigurinë kombëtare.

Dhe e treta, ju keni një prapashtesë projektligj për pagat e punonjësve dhe punonjësve të ish-kombinatit të Poliçanit, për përmirësimin e statusit ekonomik, dua të çfarë bëhet në lidhje me këtë projekt ligj? Akoma nuk keniur marrëveshjet ligjore dhe kushtetuese për pagat e prapambetura të tyre. E keni lënë në konservim nga disa vite.

Ministër këta janë për pagat për rreth 241 punonjës, cfarë t’u them që presin lajme. Si të justifikohem para tyre, kur më pyesin si ata të Ballshit janë nga qeveria dhe nuk mbështetemi? Si t’u përgjigjem? Të fshihem? T’u ata të ikin nga Policani, t’u bllokojnë rrugën apo të bëjnë Ministrinë e Mbrojtjes? Kjo është një pyetje që duhet t’i jepni zgjidhje

Niko Peleshi:  kemi të militarizuar në ushtrinë e komunës, Kishim 25 përqind të GDP që paguan për në dhe mbrojtjen. Ishte një periudhë paranoje kombëtare.
Më rrëzimin e komunizmit trashëguam stok të madh municioneshm, armatimesh dhe infrastrukture.
Më shumë se 30 vite më pas që një pjesë e madhe e infrastrukturës është një pjesë e madhe që është pjesë e NATO-s.

Sot kemi 3 shtete të ish industrisë ushtarake, sepse nuk janë në prodhim. Sot situata gjeopolitike ka.