MENU
klinika

Zbulohet shifra

Pensioni dhe paga si president, ja sa fiton Joe Biden

17.04.2024 - 11:13

Këta janë muaj tensionesh shumë të larta për Shtetet e Bashkuara të Amerikës, jo vetëm përsa i përket politikës së jashtme, të tronditur çdo ditë nga dy konfliktet e vazhdueshme, ai midis Ukrainës dhe Rusisë dhe tjetri në Lindjen e Mesme, që e sheh Izraelin si protagonist, por edhe për zgjedhjet e ardhshme presidenciale, me banuesin aktual të Shtëpisë së Bardhë Joe Biden që kërkon rikonfirmim.

Por kush është Joe Biden?

Dhe cilat janë të ardhurat aktuale të presidentit të Shteteve të Bashkuara? Biden dhe gruaja e tij Jill së fundmi publikuan deklaratat e tyre tatimore.

Siç raportohet nga New York Times , të dy deklaruan fitime prej 620,000 dollarë për vitin 2023.

I zgjedhur presidenti i 46-të i Shteteve të Bashkuara të Amerikës më 20 janar 2021, Joe Biden konsiderohet njeriu më i fuqishëm në planet për shkak të titullit të tij, edhe falë peshës që SHBA mban në imagjinatën kolektive.

Si banor i Shtëpisë së Bardhë, presidenti Biden merr një pagë prej 400,000 dollarë në vit.

Megjithatë, më parë atij i ishte garantuar një pension prej 250 mijë dollarësh në vit. Paga e presidentit, na kujton NYT, u krijua nga Kongresi dhe ka mbetur e tillë që nga viti 2001. Rritja e të ardhurave të regjistruara vitin e kaluar i atribuohet 129,876 dollarëve në interes të tatueshëm, pensione, shpërndarjet e IRA-s dhe përfitimet e Sigurimeve Shoqërore të kërkuara nga çifti presidencial, nga 92,087 dollarë vitin e kaluar.

Megjithatë, kur ai mbante postin e zëvendëspresidentit, gjatë administratës së Barack Obamës, Biden fitonte rreth 407 mijë dollarë në vit, duke përfshirë dhe pagën dhe të ardhurat e tjera: 230 mijë dollarë mori zëvendëspresidenti i atëhershëm si kompensim për rolin e tij.