MENU
klinika

Analiza

Pse po refuzohet pakti i BE-së për migracionin dhe azilin?

17.04.2024 - 11:15

Kryeministri sllovak Robert Fico tha se ai nuk do të zbatojë rregullat e reja të Bashkimit Evropian për migracionin në vendin e tij, një shenjë e tensionit të vazhdueshëm mbi këtë çështje, pavarësisht një marrëveshjeje të arritur pas vitesh negociatash.

“Ne themi pa mëdyshje se nuk mund të urdhërosh një vend të pranojë, në rastin e Sllovakisë, deri në 300 emigrantë për të cilët nuk di asgjë ose të paguajë 20,000 euro për secilin”, tha Fico në një konferencë për shtyp.

“Nuk është solidaritet, është një diktat,” tha Fico, duke shtuar se partia e tij Smer-SSD dhe koalicioni qeverisës i Sllovakisë do të votojnë kundër ligjeve të ngjashme në parlamentin kombëtar. Në mënyrë që ai të hyjë në fuqi në të gjithë BE-në, pakti duhet ende të ratifikohet nga shtetet anëtare, të cilët më pas do të kenë dy vjet për ta zbatuar atë.

Më herët, Polonia hodhi poshtë rregullat për shpërndarjen e refugjatëve dhe emigrantëve që hyjnë në kalimet e rregullta kufitare midis vendeve anëtare të BE-së.

'Historic day': EU strikes major deal to reform migration policy

Hungaria gjithashtu kundërshtoi, tha një zëdhënës i qeverisë javën e kaluar. Ai shtoi se Budapesti e konsideron një sistem të tillë “të pamundshëm”.

Pakti për Migracionin dhe Azilin, i cili u votua nga deputetët e Parlamentit Evropian se fundmi, duhet t’i përgjigjet sfidave të sigurisë që paraqet për shtetet migrimi i paligjshëm dhe të sigurojë një ndarje më të drejtë të përgjegjësive midis shteteve anëtare.

Në veçanti, sipas rregullave të reja, kur shtetet anëtare në kufijtë e tyre të jashtëm gjenden nën presion të madh emigrantësh, shtetet e tjera anëtare do të jenë në gjendje të zgjedhin nëse do të pranojnë një numër të caktuar migrantësh ose, nëse refuzojnë, të paguajnë Fondin e përbashkët te BE-së.