MENU
klinika

Shkaqet dhe simptomat

Sëmundja Lyme/ Cilët njerëz rrezikohen më shumë?

20.04.2024 - 11:23

Sëmundja Lyme është një infeksion bakterial që përhapet përmes pickimit të disa llojeve parazitëve.

Kur nuk trajtohet, sëmundja Lyme mund të çojë në një sërë shenjash dhe simptomash të vonshme. Një prej tyre është artriti Lyme, i cili mund të çojë në dëmtim të përhershëm të kyçeve.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut të artritit Lyme

Sëmundja Lyme shkaktohet nga bakteri Borrelia burgdorferi. Kjo baktere mund të gjendet në pështymën e disa llojeve të parazitëve, që janë infektuar. Mund të transmetohet te njerëzit përmes pickimit të rriqrave.

Bakteret B. burgdorferi përhapen herët në nyje dhe indet përreth. Megjithatë, ndërsa dhimbjet e kyçeve mund të ndodhin në fazat e hershme të infeksionit, artriti Lyme ndodh në fazat e mëvonshme, zakonisht pasi të kenë kaluar disa muaj.

Artriti Lyme shkakton nivele intensive të inflamacionit në nyjet. Me kalimin e kohës, kjo mund të çojë në dëmtim të përhershëm të kyçeve.

Faktoret e rrezikut

Ju jeni në një rrezik të shtuar për sëmundjen Lyme dhe artritin Lyme nëse jetoni në një zonë ku parazitët që mund të përhapin sëmundjen Lyme janë të përhapura.

Njerëzit që punojnë jashtë, si në industrinë e pylltarisë, ndërtimit ose peizazhit, janë në një rrezik më të lartë. Ata që kalojnë shumë kohë jashtë, si kopshtari, shëtitje ose kamping, janë gjithashtu në një rrezik më të lartë për pickimin e parazitëve.

Në përgjithësi, koha më e zakonshme për t’u pickuar është në pranverë deri në vjeshtë. Këto janë kohërat kur parazitët janë më aktivë.

Simptomat e artritit Lyme

Artriti Lyme mund të prekë një ose disa nyje. Gjunjët janë më të prekur, por artriti Lyme mund të ndodhë edhe në nyje të tjera si:

 • sup
 • bërryl
 • kyçin e këmbës
 • kyçin e dorës
 • nofulla

Artriti Lyme zakonisht shfaqet në muajt pasi të keni marrë sëmundjen Lyme. Simptomat përfshijnë nyjet që janë:

 • të fryrë
 • të ngurtë ose të dhimbshëm
 • e kuqe
 • ngrohtë në prekje

Nëse nuk trajtohet, artriti Lyme mund të çojë në shpërthime të vazhdueshme ose të përsëritura të ënjtjes dhe dhimbjes së kyçeve. Këto ndezje mund të zgjasin nga javë në muaj.

Trajtimi i artritit Lyme

Artriti Lyme trajtohet me një kurs 28-ditor të antibiotikëve oralë. Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), regjimet e mëposhtme mund të përdoren për të rriturit:

 • doksiciklinë (100 mg, dy herë në ditë)
 • amoksicilinë (500 mg, tre herë në ditë)
 • cefuroksime (500 mg, dy herë në ditë)

Të njëjtat antibiotikë mund të përdoren edhe tek fëmijët me artrit Lyme. Megjithatë, doza rregullohet në bazë të moshës dhe peshës trupore.

Gjatë trajtimit, medikamentet pa recetë si ilaçet anti-inflamatore josteroide (NSAIDs) mund të përdoren për të ndihmuar me dhimbjen dhe inflamacionin. Nëse ka ndodhur dëmtim i rëndë i kyçeve, terapia fizike mund të rekomandohet si pjesë e rikuperimit.