MENU
klinika

Ja sinjalet që japin

Si t’i kuptoni çfarë “thonë” bebat 4-7 muajsh?

18.04.2024 - 12:48

Gama e tingujve dhe shprehjeve të fytyrës së foshnjës suaj vazhdon të rritet, me shumë buzëqeshje, të qeshura dhe guakje. Fëmija po kopjon gjithashtu tinguj, një aftësi e rëndësishme për të mësuar të flasë.

Si komunikojnë bebet?

Fëmija juaj do të përdorë tinguj (përveç të qarit) për të tërhequr vëmendjen tuaj dhe për të shprehur ndjenjat. Foshnjat e kësaj moshe fillojnë të eksperimentojnë me tingujt që mund të bëjnë me gojën e tyre. Mos bëni gabim, këto janë përpjekjet e hershme të foshnjës tuaj për të folur dhe duhet të inkurajohen sa më shumë që të jetë e mundur.

Fëmija mund ta mësojë kuptimin përmes tonit të zërit tuaj: tonet qetësuese janë ngushëlluese; tonet e mprehta, të rrepta ose të trazuara thonë se diçka nuk është në rregull. Tani, fëmija ka filluar të kuptojë bazat e komunikimit përmes gjuhës.

Foshnjat mund të dëgjojnë dhe kuptojnë tinguj të ndryshëm dhe mënyrën se si fjalët formojnë fjali. Gjatë kësaj periudhe, ata do të mësojnë të marrin rradhë kur bëjnë tinguj me ju, të fryjnë “faqet”, të bërtasin, të qeshin dhe mund të fillojnë t’u përgjigjen emrit të tyre.

Cfare duhet te bej?

Ndërveproni shpesh dhe luani lojëra me të folur. Foshnjat e kësaj moshe shijojnë lojërat dhe ndërveprimet vokale. Ata do të entuziazmohen kur ju kopjoni guakjet dhe llafet e tyre. Imitoni fjalët “bah” dhe “ah-goo” të foshnjës tuaj, pastaj vazhdoni duke thënë disa fjalë të thjeshta që përmbajnë të njëjtin tingull.

Bëni “biseda” me fëmijën tuaj. Flisni dhe më pas prisni që fëmija juaj të “përgjigjet”. Bëni pyetje dhe përgjigjuni me entuziazëm çfarëdo përgjigjeje që merrni. Ndihmon të ngadalësoni fjalimin tuaj dhe për të theksuar fjalët e vetme. Për shembull, thoni: “A doni një lodër? Kjo është lodra jote”, ndërsa e tregoni. Pastaj prisni një përgjigje. Ndjekja e fjalimit tuaj me momente heshtjeje do ta inkurajojë fëmijën prodhojë tinguj. Marrja dhe dhënia e këtyre diskutimeve të hershme krijon bazën për fjalët dhe bisedat e para reale në muajt në vijim.

Emërtoni gjithçka. Prezantoni fëmijën tuaj me fjalë të thjeshta që vlejnë për jetën e përditshme. Emërtoni njerëz, objekte dhe aktivitete të njohura. Foshnjat i kuptojnë fjalët shumë kohë përpara se t’i thonë ato, prandaj përdorni fjalë të vërteta dhe shkurtoni bisedat e foshnjave.

Kur duhet të flisni me mjekun?

Nëse keni shqetësime në lidhje me aftësitë e komunikimit ose dëgjimin e foshnjës tuaj, bisedoni me mjekun. Deri në fund të muajit të shtatë, shumica e foshnjave:

kthejnë kokën pasi kanë dëgjuar zërin tuaj

luajnë me radhë duke bërë tinguj me ju

bërtasin dhe qeshin

imitojnë tingujt

Mbani në mend se ekziston një gamë e gjerë e asaj që konsiderohet normale, kështu që disa foshnje fitojnë aftësi më herët ose më vonë se të tjerët.