MENU
klinika

Si funksionon “breshka” e krijuar nga rusët

“Tanku përbindësh” shfaqet në fushën e betejës

18.04.2024 - 10:07

Mediat kanë shkruar tashmë për inovacionin e çuditshëm rus që u shfaq në fushën e betejës ukrainase, një tank i përmirësuar me forca të blinduara “breshkash”, një “çati” çeliku si armaturë shtesë që, me sa duket, duhet të shërbejë si mbrojtje kundër FPV-ve të rrezikshme ukrainase të dronëve.

Megjithatë, siç shkruan tani analisti i medias “Forbes”, David Ax, duket se ky nuk është një improvizim i njëhershëm, por se rusët po bëjnë një numër më të madh tankesh të tillë “breshkash”, madje po përmirësojnë modelin e mëparshëm.

Ai gjithashtu ka efekte negative, kufizon shumë ndërgjegjësimin e ekuipazhit për situatën e përgjithshme në të cilën ndodhen, pasqyrën e fushës së betejës dhe lëvizshmërinë.

Ajo që është e rëndësishme dhe e re në lidhje me këtë tank – i treti që shfaqet në vijën e frontit në javët e fundit, është se ai është i pajisur me pajisje shtesë anti-drone në formën e një pirg bllokuesish radio.

Këta bllokues, të paktën në teori, mund të bllokojnë sinjalet radio që pilotët e dronëve përdorin për të kontrolluar dronët e tyre FPV me eksplozivë të mjaftueshëm për të gjymtuar një këmbësor ose për të shkatërruar ose dëmtuar një automjet të blinduar.

Çdo sistem i ri i luftës elektronike që zhvillojnë rusët ngjall kuriozitet të madh tek ushtarët ukrainas. Ata janë të etur të dinë nëse dhe si funksionon bllokuesi i ri.

Sidoqoftë, siç u përmend tashmë, tanket që janë përmirësuar në këtë mënyrë kanë disa defekte serioze.

Përveç kësaj, duhet marrë parasysh fakti se ka boshllëqe hapësinore midis vetë tankut dhe armaturës shtesë, aq të gjera sa një operator i aftë i dronit të prezantojë dronin e tij FPV. Megjithatë, sistemet ruse të luftës elektronike jo gjithmonë funksionojnë mirë.