MENU
klinika

Zbulojeni!

Ushqimi që mund të zvogëlojë simptomat e ADHD-së tek fëmijët!

27.04.2024 - 12:56

Një ekspert shëndetësor ka shpjeguar gjetjet nga një studim i fundit që pretendon se një ‘superushqim’ i veçantë mund të zvogëlojë simptomat e ADHD (çrregullimi i hiperaktivitetit të defiçitit të vëmendjes) te fëmijët. Neuroshkencëtari klinik, Dr.Miguel Toribio-Mateas, thotë se kefiri, i cili mund të blihet në supermarketeve, mund të lidhet me shëndetin e zorrëve dhe gjendjen neurologjike.

Duke u paraqitur në Podcast-in e Alex’ Partridge’s ADHD Chatter, Dr Mateas tha:

Ushqimi quhet kefir. Unë në fakt kam bërë disa kërkime mbi të vetë si shkencëtar, duke parë efektet në zorrë dhe më pas se si efektet në atë që po ndodh në zorrën e dikujt me ADHD transferohen në tru. Mund të ketë një ndikim të dobishëm në simptomat e tyre të ADHD. Ne kemi shqyrtuar të rinjtë, fëmijët dhe të rinjtë deri në 18 vjeç dhe u kemi dhënë kefir për gjashtë javë, si dhe udhëzime shumë bazë dietike. Mos hani ushqime ultra të përpunuara. Pra, ushqime të freskëta sa më shumë që të jetë e mundur dhe pini 200 ml kefir në ditë. Ne vumë re përmirësime në impulsivitet, në hiperaktivitet dhe gjithashtu gjumë më të mirë.

Për gjashtë javë, pjesëmarrësve iu dha një kefir çdo ditë. Pjesëmarrësve iu tha gjithashtu të qëndronin larg ushqimeve që kishin më shumë gjasa të provokonin ndjeshmëri. Atyre iu tha të zgjidhnin ushqime si mish qengji, pulë, patate, oriz, banane dhe mollë. Studimi shqyrtoi nëse mikrobiomat e “kompromentuara” të zorrëve mund të çojnë në disa baktere, viruse dhe kërpudha të këqija në traktin tretës, të cilat rrezikojnë të përthithen në qarkullimin e gjakut.

Kjo më pas do të çohej në tru, gjë që mund të ndikojë përfundimisht në sjelljen e dikujt. Studimi rekomandoi:

Ne propozojmë që konsumimi i kefirit mund të përmirësojë përbërjen e mikrobiotës së zorrëve tek fëmijët me ADHD dhe mund të çojë në një reduktim të simptomave të ADHD dhe përmirësime në gjumë.

Sipas Webmd, kefiri është një pije e bërë nga qumështi i fermentuar nga një lopë, dhi ose dele. Kefiri përmban rreth 60 lloje unike të probiotikëve, baktere të mira që përmirësojnë shëndetin e zorrëve dhe mund të ndihmojnë në proceset tuaja të tretjes. Më të zakonshmet janë lactobacillus, lactococcus, streptococcus dhe leuconostoc.

Intervista/ “Mund ta kaloni pa simptoma, më i shpeshtë te femrat”

Shenjat që jep trupi kur jeni në prag të një infarkti

Nuk është i përshtatshëm për të gjithë!

Rastet shëndetësore kur nuk duhet të konsumoni xhenxhefil

Si të dalloni rastet problematike

4 përgjigje për dhimbjen e papritur të gjurit