MENU
klinika

Dita e gjykimit po afron

A do të përfundojë në burg ish-presidenti Donald Trump?!

27.05.2024 - 09:00

Nëse ai dënohet, do të apelojë. Ai është gjithashtu duke punuar shumë për të fituar atë që mund të jetë karta e tij përfundimtare për të dalë nga burgu: presidencën.

Kanë kaluar më shumë se katër javë të rrëmujshme në një gjykatë në Manhattan, me dëshmi të nxehta dhe marrje në pyetje. Ndjekja e parë penale e një presidenti të SHBA-së, të paktën sipas ekipit të prokurorëve që punon nën Prokurorin e Qarkut të Manhatanit, Alvin Bragg, ka të bëjë me pretendimin për ” ndërhyrje në zgjedhje ” gjatë fushatës së vitit 2016, të kryer me urdhër të ish-presidentit dhe potencialisht presidentit të ardhshëm.

Por pyetja është a do të bindë prokurori Bragg jurinë?

Ndërsa i afrohemi argumenteve përmbyllëse të martën, ja çfarë mund të themi: Duket se shanset që Trump të dënohet janë mjaft të mira – por jo dërrmuese. Ndoshta pak më shumë gjasa se jo.

Gjasat për një shfajësim, i cili do të kërkonte që të 12 anëtarët e jurisë të konkludojnë unanimisht se Trump nuk është fajtor, duken në rastin më të mirë të pakta. Megjithatë, ekziston një shans shumë real që një ose më shumë anëtarë jurie të refuzojnë të japin një dënim duke rezultuar në një gjyq dhe një fitore de facto për Trump.

Disa çështje të mëdha faktike duket se janë kryesisht (nëse jo tërësisht) të pakundërshtueshme në këtë pikë duke pasur parasysh mënyrën se si provat erdhën gjatë rrjedhës së gjykimit. Pjesa më e madhe nuk është e mirë për Trump.

Së pari, Trump pati një takim seksual jashtëmartesor me Stormy Daniels , pavarësisht pretendimeve të tij prej vitesh për të kundërtën, si para ashtu edhe gjatë gjyqit. Së dyti, Trump punoi me dhe përmes David Pecker , ish botuesit të National Enquirer, për të ” kapur dhe vrarë ” histori të dëmshme rreth tij për të ndikuar në rezultatin e zgjedhjeve të 2016 dhe Trump donte që ai të bënte të njëjtën gjë me historinë e Daniels dhe filloi ta blejë atë në javët e fundit të fushatës. Së treti, pasi Pecker refuzoi të vriste historinë e Daniels, Cohen e pagoi vetë Daniels dhe më vonë u rimbursua për koston nga Trump. Dhe së katërti, të dhënat e biznesit të Organizatës Trump përshkruan në mënyrë të pasaktë rimbursimin ndaj Cohen si punë për shërbime ligjore.

Megjithatë, në këtë listë mungon një përbërës potencialisht vendimtar. Për të dënuar Trumpin për akuzat për krime të ngritura nga prokurorët, nuk mjafton që ata të vërtetojnë se Trump e pagoi Daniels për të ndikuar në zgjedhje apo edhe se ai falsifikoi të dhënat e biznesit të kompanisë së tij.

Për të vërtetuar fajin e Trump për akuzat për krime të ngritura, prokurorët duhet të bindin të 12 anëtarët e jurisë përtej një dyshimi të arsyeshëm se Trump i falsifikoi ato të dhëna me qëllimin për të fshehur “një krim tjetër”, siç është thyerja e ligjeve zgjedhore. Në fund, çështja mund të ngrihet ose të bjerë mbi atë pyetje faktike në dukje të ngushtë – por thelbësore dhe ende të kontestuar ashpër.

Si mund të dënohet Trump?

Në përgjithësi, zyra e DA ka ofruar dy rrugë logjike që juristët t’i përdorin për të dënuar Trump – një që kalon përmes Cohen dhe një që kalon rreth tij.

Rruga përmes Cohen mbështetet në dëshminë e tij për bisedat e supozuara që ai ka pasur me Trump për ngjarjet përkatëse në 2016 dhe 2017. Nëse besoni Cohen-in, dëshmia e tij vërtetoi gjerësisht përfshirjen dhe njohurinë e Trumpit në përpjekjet themelore për të blerë historinë e Daniels në mënyrë që të sigurohet që ajo të mos dëmtonte shanset e Trump për zgjedhjet e vitit 2016; Prokurorët e kanë karakterizuar atë skemë si një komplot për të ndikuar në zgjedhje duke përdorur një kontribut të paligjshëm të fushatës.

Rruga e dytë drejt një dënimi mbështetet në prova rrethanore, konkluzione dhe arsye të shëndoshë – të gjitha këto, si çështje ligjore, janë baza krejtësisht të përshtatshme mbi të cilat juristët mund të japin një vendim.

Ka shumë arsye, edhe përveç provave të drejtpërdrejta të ofruara nga Cohen për pjesëmarrjen e Trump në miratimin e marrëveshjes me Daniels dhe nënshkrimin e të dhënave të rreme në lidhje me rimbursimin, për të besuar se Trump ishte në gjithçka dhe plotësisht i vetëdijshëm për rreziqet ligjore dhe implikimet e asaj që ai kishte bërë.

Këto dy rrugë nuk janë reciprokisht ekskluzive. Që prokurorët të mbizotërojnë, juristët nuk duhet të bien dakord as për arsyetimin e tyre, për sa kohë që ata pranojnë të dënojnë.

Nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar se çfarë mendon juria për të gjithë këtë, por prokurorët janë qartësisht në distancë goditëse për të dënuar Trump. Dhe, nëse jemi të sinqertë, ndoshta i ndihmon gjërat që ata janë në Manhatan; Trump është sharë gjerësisht atje në këtë pikë dhe, si çështje e përgjithshme, njerëzit nuk janë të prirur të përkulen prapa për t’i dhënë atij përfitimin e dyshimit.

Si Trump mund të kthejë situatën në avantazhin e tij?

Megjithatë, një bindje nuk është një përfundim i paramenduar. Duke shkuar në argumentet përmbyllëse, avokatët e Trump kanë shumë materiale për të punuar dhe një goditje shumë të fortë ndaj një jurie të varur. Si çështje praktike, qëllimi i tyre është të bindin të paktën një juri se ka dyshim të arsyeshëm mbi një ose më shumë elementë të akuzave për falsifikimin e të dhënave të kompanisë së tij.

Rruga më e dukshme për ta bërë këtë është – dhe ka qenë gjithmonë – të përqendroheni në çështjet e besueshmërisë së Cohen. Në fund të fundit, sipas një sondazhi të kryer nga Ipsos dhe Magazine POLITICO në prag të gjyqit, afërsisht gjysma e vendit tashmë beson se Cohen është i pandershëm.

Në fund, mbrojtja më e mirë e Trump mund të jetë e thjeshtë: Cohen bëri veprat dhe ai po gënjen për shtrirjen e përfshirjes së Trump.

Për avokatët e Trump, objektivi i tyre është të hapin sa më shumë vrima serioze në çështjen e qeverisë.

Natyrisht, pasojat e mundshme politike për fushatën presidenciale të Trump mbeten edhe më të pasigurta, por për Trump, ky gjyq është edhe politik dhe personal në mënyrat më të mprehta të mundshme. Është beteja e fundit në një luftë dhjetëvjeçare midis Trump dhe sistemit ligjor që është, të paktën tani për tani, në qendër të politikës amerikane.

Ne do të dimë mjaft shpejt se cili është rezultati në gjyqin në Manhattan, por lufta më e madhe e Trump nuk ka gjasa të përfundojë së shpejti. Nëse ai dënohet, do të apelojë. Ai është gjithashtu duke punuar shumë për të fituar atë që mund të jetë karta e tij përfundimtare për të dalë nga burgu: presidencën. Nëse kjo ndodh, ai ka të ngjarë të hapë disa fronte të reja të tijat në atë luftë.

Burimi: Politico

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNRinis lufta për pushtet në BE pas zgjedhjeve

Kush janë dy rivalët kryesorë të Ursula von der Leyen

Pekini po “vjedh” në heshtje paratë e Moskës

Rusia po mbetet pa aleatë, Kina e “godet me thikë pas shpine”

Çfarë e pret vendin me “Trumpin europian” në krye

Holanda zhvendoset djathtas, krijohet qeveria e koalicionit