MENU
klinika

Ndikimi

A mund t’ju bëjë ankthi të ndiheni të lodhur?

27.05.2024 - 12:17

Nëse ndiheni shpesh në ankth, mund ta dalloni këtë model emocional: Diçka ju streson, një provë, një faturë, një konflikt – dhe ankthi fillon.

Ajo ndërtohet dhe ndërtohet ndërsa simptomat fizike – zemra që rreh fort, fryma e përshpejtuar – intensifikohen. Dhe sapo stresi vazhdon, jeni papritmas aq i lodhur saqë mund të rrëzoheni dhe të flini në vend.

Edhe kur ankthi është i shkallës së ulët ose afatgjatë në vend të llojit të kulmit dhe rënies, ai shpesh shoqërohet me një ndjenjë lodhjeje.

A janë disi të ndërlidhura ankthi dhe lodhja? Ja çfarë thotë shkenca për lidhjen midis të dyjave.

Çfarë i bën ankthi trupit?

Ankthi është një ndjenjë frike. Mund të shkaktohet nga një ngjarje stresuese ose nga mënyra se si mendoni për një ngjarje. Ndonjëherë njerëzit ndihen të shqetësuar edhe kur duket se nuk ka fare një shkaktar të jashtëm.

Kur perceptoni një kërcënim, hipotalamusi, hipofiza dhe gjëndrat mbiveshkore lëshojnë një lumë hormonesh për t’ju përgatitur për të luftuar, për të ikur ose për të ngrirë. Si përgjigje, ju mund të ndjeni ndonjë ose të gjitha këto simptoma fizike:

 • duke u lëkundur
 • ritmi i përshpejtuar i zemrës
 • dhimbje gjoksi
 • frymëmarrje e shpejtë, e cekët
 • goje e thate
 • tensioni i muskujve
 • marramendje
 • të përziera
 • diarreja

Duke pasur parasysh rritjen e hormoneve dhe intensitetin e këtyre simptomave, nuk është e vështirë të imagjinohet pse do të ndiheshit të lodhur pas një periudhe ankthi. Mund të ndiheni të lehtësuar, apo  edhe të rraskapitur.

Në shumicën e rasteve, një gjumë i mirë i natës është i mjaftueshëm për të rivendosur nivelet e energjisë. Ndonjëherë, megjithatë, ndjenja e lodhjes nuk largohet aq shpejt sa do të dëshironit.

Ankthi dhe lodhja

Lodhja është një ndjenjë e vazhdueshme e të qenit i lodhur mendërisht ose fizikisht. Mund të ndihet si mungesë energjie, mungesë motivimi ose mungesë force.

Kjo mund të shkaktohet nga shumë kushte fizike, duke përfshirë:

 • kanceri
 • artriti
 • diabetit
 • çrregullime të gjumit
 • goditje në tru
 • infeksionet

Lodhja shoqërohet gjithashtu me një numër të mjaftueshëm kushtesh psikologjike, duke përfshirë:

 • pikëllimi
 • stresi financiar ose i lidhur me punën
 • depresioni
 • ankthi

Efektet afatgjata shëndetësore

Ekspozimi kronik ndaj stresit ndryshon trurin dhe trupin në mënyra kryesisht negative. Studiuesit kanë zbuluar se kur jeni të ekspozuar ndaj stresit dhe ankthit afatgjatë, mund të:

 • dëmtoni kujtesën
 • ndikojnë në gjykim
 • çojnë në çrregullime të humorit
 • shtypin sistemin imunitar
 • shkaktojnë probleme me zemrën
 • prishin sistemin gastrointestinal

Ankthi dhe shqetësimi afatgjatë shoqërohen gjithashtu me sindromën e lodhjes kronike, një gjendje që ju bën të ndiheni të lodhur pavarësisht se sa shumë pushoni.

Ankthi kronik dhe lodhja shkojnë dorë për dore. Ankthi mund të ndërhyjë në aftësinë tuaj për të fjetur natën, gjë që mund të përkeqësojë përgjumjen gjatë ditës dhe mund të çojë në probleme të tjera shëndetësore.

Për të ndihmuar trupin të rikuperohet nga ankthi afatshkurtër ose afatgjatë, mund të dëshironi të provoni teknika relaksimi, ushtrime të rregullta, ushqim të shëndetshëm dhe praktika të mira higjienike të gjumit. Një mjek mund të rekomandojë psikoterapi ose mjekim nëse thjesht nuk mund ta largoni atë sëmundje pas ankthit.