MENU
klinika

Flasin shkencëtarët

Birrat e forta janë më të shëndetshme për një arsye!

17.05.2024 - 11:57

Disa birra mund të konsiderohen shumë të shëndetshme falë sasisë së baktereve miqësore me zorrët që ato përmbajnë, sipas shkencëtarëve të specializuar për shëndetin e zorrëve. Profesori Eric Claassen, i cili punon në Universitetin e Amsterdamit, shpjegoi se birrat e forta belge, duke përfshirë Hoegaarden, Westmalle Tripel dhe Echt Kriekenbier, janë të pasura me mikrobe probiotike që ofrojnë një sërë përfitimesh shëndetësore.

Duke paraqitur studimin e tij në një ngjarje të mbajtur nga prodhuesi i pijeve probiotike Yakult, profesori Claassen tha se ndryshe nga shumica e birrave kryesore, të cilat kalojnë përmes një procesi të vetëm fermentimi, këto birra fermentohen dy herë. Fermentimi i dytë jo vetëm që krijon një aromë më të thatë dhe shton forcën e birrës, por gjithashtu përdor një tendosje të ndryshme të majave që gjendet në pijet tradicionale.

Ky lëng majash prodhon acide që shkatërrojnë bakteret e dëmshme në zorrë që mund të na bëjnë të sëmurë. “Ju po merrni një birrë më të fortë, e cila është shumë e shëndetshme. Ne nuk duam t’u japim njerëzve një liri për të pirë më shumë birrë. Ato na mbrojnë shëndetin e mirë dhe e dimë se është shumë e vështirë për njerëzit të ndalen vetëm me një birrë. Në përqendrime të larta alkooli është i keq për zorrët, por nëse pini vetëm një nga këto birra çdo ditë do të ishte shumë e mirë për ju,”-tha Claassen.

Përfitimet shëndetësore të probiotikëve janë të dokumentuara mirë. Ndërsa ato mund të gjenden në ushqime të tilla si kos, ato më së shpeshti merren në formën e kapsulës si shtesa ushqimore dhe mendohet se rivendosin ekuilibrin natyror të baktereve në zorrë pas periudhave të sëmundjes, kur merrni një kurs të antibiotikëve që mund të ketë irrituar stomakun dhe zorrët. NHS pretendon se probiotikët gjithashtu mund të ndihmojnë në zvogëlimin e fryrjes te të sëmurët me sindromën e zorrëve të irrituara.