MENU
klinika

Analiza nga "The Economist"

Çfarë po ndodh me ekonominë e Europës?

22.05.2024 - 13:42

Ka vetëm një problem me muhabetin për “zbarkimin e butë” të Evropës: ekonomia e saj kurrë nuk ‘fluturoi’ vërtet. Ndërsa rritja e Amerikës ka mahnitur vazhdimisht, ajo e Evropës ka qenë e mjerueshme. Përjashtoni Irlandën, ku statistikat kombëtare shtrembërohen nga kompanitë shumëkombëshe duke minimizuar faturat e tyre tatimore dhe pbb- ja e BE-së është rritur me rreth 3% që nga viti 2019, krahasuar me një rritje prej 9% në Amerikë.

Megjithatë, perspektiva ekonomike e Evropës padyshim po përmirësohet. Të dhënat e publikuara më 15 maj treguan se eurozona u rrit me 0.3% në tremujorin e parë të këtij viti kundrejt tremujorit të mëparshëm. Edhe pse një rritje modeste, kjo ishte rritja e parë e rëndësishme në gjashtë tremujorë radhazi dhe e mjaftueshme që blloku i monedhës të dalë nga një recesion. Në të njëjtën ditë, Komisioni Evropian përmirësoi parashikimet e tij për rritjen e be-së për vitin 2024. “Ne besojmë se kemi kthyer një kthesë,” brohoriti Paolo Gentiloni, një zyrtar i komisionit.

Edhe inflacioni është vënë në fund. Shifrat e publikuara më 17 maj treguan se norma vjetore e rritjes së çmimeve në eurozonë mbeti e qëndrueshme në 2.4% në prill, vetëm pak mbi objektivin prej 2% të Bankës Qendrore Evropiane ( bqe ). Inflacioni bazë, i cili përjashton çmimet e paqëndrueshme të ushqimeve dhe energjisë, ra nga 2.9% në 2.7%, që do të thotë se disinflacioni po nxitet nga më shumë sesa thjesht nga kolapsi i çmimeve të gazit, të cilat kanë rënë në rreth një të katërtën e nivelit që arritën në 2022. Në mënyrë inkurajuese, kjo është arritur pa papunësi shtesë. Shkalla e papunësisë në be ishte 6.1% në tremujorin e parë të këtij viti, pak mbi nivelin më të ulët që nga fillimi i mijëvjeçarit.

Jugu i kontinentit – tradicionalisht ngecja e tij – është rritur më shpejt se veriu, me Italinë që ia kalon Francës dhe Gjermanisë. Pjesërisht, kjo është për shkak të fondit të rimëkëmbjes së BE -së, i cili u lançua gjatë thellësisë së pandemisë Covid-19, por ende po pompon fonde. Europa Jugore “thjesht bën më mirë kur inflacioni është pak më i lartë”, vëren Claus Vistesen nga Pantheon Macroeconomics, një konsulencë, pasi rritja e çmimeve i bën borxhet e rënda më të durueshme. Ndërkohë, Evropa Veriore vuajti më shumë nga çmimet e larta të gazit pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Me inflacionin më pak problem, politika monetare tani mund të mbështesë rimëkëmbjen e Evropës. Një pjesë e vogël e bankave qendrore të kontinentit kanë ulur tashmë normat e interesit. Hungaria, e cila filloi t’i rrisë ato më herët se shumica e vendeve, tani i ka reduktuar shtatë herë. Në Republikën Çeke normat kanë rënë në 5.25% nga 7% në dhjetor. Riksbank e Suedisë, një këmbanore për bqe , shkurtoi për herë të parë në 8 maj. Tregjet presin që bqe të ulë normën e saj bazë tre herë këtë vit, duke filluar nga 5 qershori. Në të kundërt, ata presin që Rezerva Federale e Amerikës të shkurtojë vetëm një herë.

Kompanitë po përfitojnë nga kjo divergjencë transatlantike. Shitjet e obligacioneve “reverse yankee”, siç dihet borxhi në euro i shitur nga emetuesit amerikanë, janë rritur. Sipas Bankës së Amerikës, nëse tendenca e katër muajve të parë të 2024 vazhdon për pjesën tjetër të vitit, shitjet e një borxhi të tillë mund të eklipsojnë 88 miliardë dollarët e parë në vitin 2019, kur normat negative të interesit në Evropë ishin në kontrast të fortë me një pas-financiar. Kulmi i krizës prej 2.5% në Amerikë. Shumë prej atyre obligacioneve – të emetuara me jetëgjatësi pesëvjeçare – tani duhet gjithashtu të rifinancohen. Borxhi përdoret kryesisht për financimin e operacioneve evropiane të firmave amerikane.

Një ngritje e vërtetë ekonomike do të kërkonte produktivitet më të lartë dhe investime të vërteta. Pjesa më e madhe e rimëkëmbjes ka ardhur deri më tani nga kërkesa e brendshme: evropianët janë të punësuar dhe çmimet më të ulëta të energjisë kanë rritur fuqinë e tyre shpenzuese. Megjithatë, në të njëjtën kohë, produktiviteti, i matur me pbb-në për punëtor, ka rënë që nga viti 2022. Nëse nuk fillon të rritet, Europa me të gjitha gjasat do të bjerë më tej pas Amerikës. Në të vërtetë, fmn parashikon që pbb-ja evropiane për person do të bjerë nga 68% e Amerikës në 2019 në 66% deri në vitin 2029. Kontinenti ka dalë nga zymtësia e viteve të fundit. Tani fillon pjesa më e vështirë!

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga “The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Analiza nga "Project Syndicate"

Ekonomia globale, më e cenueshme sesa duket!