MENU
klinika

Trajtimi

Cilat janë simptomat e depresionit unipolar?

27.05.2024 - 12:15

Depresioni unipolar është një gjendje e shëndetit mendor që përfshin një humor të ulët, të trishtuar ose të pashpresë.

Termi “unipolar”, i cili vjen nga rrënjët “uni” (një) dhe “polar” (fundi), do të thotë që ju keni simptoma nga vetëm një skaj i spektrit të humorit.

Kjo është në kontrast të drejtpërdrejtë me çrregullimin bipolar, ku mund të përjetoni gjendje të ulët të humorit, ose periudha depresioni, dhe gjendje të humorit të lartë, ose periudha manie ose hipomanie.

Depresioni unipolar shpesh shërben si një term ombrellë për të gjitha llojet e depresionit që përfshijnë vetëm një gjendje humori. Por disa njerëz gjithashtu përdorin termin më konkretisht si sinonim për çrregullimin e madh depresiv (MDD).

Simptomat dhe diagnoza

Kriteret kryesore diagnostikuese për depresionin unipolar përfshijnë një humor të ulët për të paktën 2 javë.

Për shembull, mund të ndiheni të trishtuar, nervozë ose përgjithësisht të pakënaqur me jetën dhe këto ndjenja zakonisht nuk do të përmirësohen nëse situata ndryshon ose ndodh diçka pozitive.

Ju gjithashtu mund të përjetoni anhedoni, ose të ndjeni më pak eksitim ose kënaqësi, edhe kur kaloni kohë me njerëzit që doni dhe bëni aktivitete që zakonisht do t’ju pëlqejnë.

Simptoma të tjera kryesore të depresionit përfshijnë:

  • Ndryshimi i oreksit: Mund të ndiheni më shpesh të uritur ose të keni pak dëshirë për të ngrënë.
  • Ndryshime të rëndësishme në peshë: Pesha e trupit rritet ose ulet me të paktën 5% në 1 muaj.
  • Lodhja: Ndiheni të lodhur pothuajse gjatë gjithë kohës, pa marrë parasysh sa flini.
  • Çrregullimi i gjumit: Ju mund të keni probleme të bini në gjumë dhe të qëndroni në gjumë, ose mund ta gjeni veten duke fjetur shumë më tepër sesa zakonisht.
  • Ndryshimet psikomotore: Trupi mund të ndihet shumë i shqetësuar, ose lëvizjet mund të ndihen shumë më të ngadalta se zakonisht.
  • Faji ekstrem: Ju mund të fajësoni veten tepër për gabime ose të besoni se jeni “i pavlerë”.
  • Vështirësi në të menduarit: Mund të vëreni mjegull në tru, ose vështirësi në kujtimin e gjërave, përqendrim ose marrjen e vendimeve.

Depresioni unipolar mund të përfshijë një gamë të gjerë simptomash dhe jo të gjithë do të kenë çdo simptomë. Ju nevojiten të paktën pesë nga simptomat e mësipërme për një diagnozë të MDD, sipas botimit më të fundit të “Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM-5)”. Thënë kështu, dy njerëz me depresion mund ta përjetojnë gjendjen shumë ndryshe.

Sipas një studimi të vitit 2018, një kombinim i fajit ekstrem, anhedonisë dhe mendimeve për vetëvrasje shpesh sugjeron depresion të rëndë. Por çdo kombinim i simptomave mund të ndihet dërrmues dhe i rëndë, për të mos përmendur që të ketë një ndikim të madh në jetën tuaj të përditshme.

Trajtimet për depresionin unipolar

Një numër trajtimesh mund të ndihmojnë në adresimin e simptomave të çdo lloj depresioni.

Mjekimi

Depresioni unipolar shpesh trajtohet me antidepresantë të gjeneratës së dytë. Mjeku ose psikiatri mund të përshkruajë një:

  • frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRI), i cili ndikon në nivelet e serotoninës
  • Frenues i rimarrjes së serotoninës-norepinefrikës (SNRI), i cili ndikon në nivelet e serotoninës dhe norepinefrinës
  • Frenues i rimarrjes së norepinefrinës/dopaminës (NDRI), i cili ndikon në nivelet e norepinefrinës dhe dopaminës

Ju mund të keni nevojë të provoni disa ilaçe për të gjetur atë që funksionon mirë për ju. Nëse nuk vëreni ndonjë përmirësim pas 8 javësh nga marrja e medikamenteve të përshkruara, duhet të flisni me mjekun që ju ka dhënë ilaçin.

Ata mund të rekomandojnë një lloj tjetër të antidepresantit ose të ndryshojnë dozën e mjekimit aktual. Në disa raste, një rregullim i dozës mund të bëjë një ndryshim në simptomat tuaja.