MENU
klinika

Shifrat

Çmimet e naftës rikthehen nga nivelet më të ulëta të tre muajve!

27.05.2024 - 10:02

Kontratat e së ardhmes së naftës së papërpunuar u kthyen nga nivelet më të ulëta të tre muajve të premten, por gjithsesi ishin të rezervuara me humbje për javën.

Nafta e papërpunuar amerikane arriti nivelin më të ulët brenda ditës prej 76,15 dollarë në tregtimin e mëngjesit, niveli më i ulët që nga 26 shkurti. Standardi global Brent ra në 80,65 dollarë, niveli më i ulët që nga 8 shkurti. Dy standardet u kthyen pozitive më vonë në seancë, por u vendosën me një humbje javore prej 2.9% dhe 2.2%, respektivisht.

Këtu janë çmimet e sotme të energjisë:

West Texas Intermediate, Kontrata e korrikut: 77,72 dollarë për fuçi, 85 cent më shumë, ose 1,11%. Nga viti deri më sot, nafta e SHBA është rritur me 8.4%.

Brent, Kontrata e korrikut: 82.12 dollarë për fuçi, 76 cent më shumë, ose 0.93%. Nga viti deri më sot, standardi global është rritur me 6.5%.

RBOB benzina, Kontrata e qershorit: 2,48 dollarë për gallon, deri në 0,6%. Nga viti deri më sot, kontratat e së ardhmes së benzinës janë rritur me 18%.

Gazit natyror, Kontrata e qershorit: 2,52 dollarë për mijë këmbë kub, me një rënie prej 5,16%. Nga viti deri më sot, gazi është rritur me 0.24%.

“Zhvillimet makroekonomike kanë dështuar të ofrojnë mbështetje domethënëse për naftën, e cila ka problemet e veta për t’u përballur”, tha Tamas Varga, analist në ndërmjetësin e naftës PVM, duke vënë në dukje se Rusia ka mbiprodhuar në prill, pavarësisht angazhimeve për të ulur prodhimin së bashku me anëtarët e tjerë të OPEC+.

OPEC dhe aleatët e tij, të udhëhequr nga Rusia, do të mbajnë një takim virtual më 2 qershor për të rishikuar politikën e prodhimit. Një koalicion i anëtarëve të OPEC+ po mban vullnetarisht 2.2 milionë fuçi në ditë jashtë tregut për të mbështetur çmimet.

“Takimi i javës së ardhshme të OPEC-ut pritet gjerësisht të kalojë tavanin aktual të prodhimit, veçanërisht tani që çmimet e naftës janë në një trend të pamëshirshëm rënës,” tha Varga.

Edel Strazimiri / SCAN