MENU
klinika

Borxhi publik në nivelet më të larta që nga vitet ‘60

Ekonomia “anemike” e Britanisë para zgjedhjeve

24.05.2024 - 09:58

Fituesit të zgjedhjeve të 4 korrikut në Britaninë e Madhe do t’i duhet të përballet me një ekonomi të rritjes së ngadaltë me nivele të larta borxhi që kufizojnë aftësinë e qeverisë së ardhshme për të sjellë një rimëkëmbje të konsiderueshme.

Pas goditjes së shkaktuar nga kriza financiare globale 2007-09, ekonomia e gjashtë më e madhe në botë është goditur nga vendimi i vitit 2016 për t’u larguar nga Bashkimi Evropian, pandemia COVID-19 dhe një rritje e çmimeve të energjisë dhe ushqimeve në 2022.

Performanca ekonomike e Britanisë që nga kriza e koronavirusit ka qenë më e dobëta në mesin e ekonomive të G7, me përjashtim të Gjermanisë, e cila gjithashtu u godit rëndë nga rritja e çmimeve të energjisë pas pushtimit rus të Ukrainës.

Paaftësia e vendit për të vazhduar me rritjen e produktivitetit, ka kontribuar në një hendek në standardet e jetesës në krahasim me vendet e tjera të zhvilluara.

Njerëzit me të ardhura mesatare në Britani janë 20% më të varfër se bashkëmoshatarët e tyre në Gjermani dhe 9% më të varfër se ata në Francë, sipas një studimi nga Fondacioni ‘Resolution’, Qendra për Performancën Ekonomike dhe Fondacioni ‘Nuffield’.