MENU
klinika

Analiza

Gjyqi ndaj Trump-it, tani topi është në fushën e ish-presidentit

21.05.2024 - 16:33

Prokurorët pushuan çështjen e tyre të parave të heshtura kundër Donald Trump dje, duke ia dorëzuar atë avokatëve të ish-presidentit për një shans për të thirrur dëshmitarë. Dëshmitari i fundit i prokurorisë, të paktën tani për tani, ishte gjithashtu më i rëndësishmi i tyre: avokati i Trump i kthyer në kundërshtarin e tij. Michael Cohen. Cohen dëshmoi se ai vodhi dhjetëra mijëra dollarë nga kompania e Trump, një pohim që avokatët mbrojtës shpresojnë ta përdorin për të minuar besueshmërinë e Cohen si një dëshmitar kryesor i prokurorisë në gjyqin e ish-presidentit për paratë e heshtura. Cohen u tha juristëve se ai vodhi nga Organizata Trump pasi bonusi i tij i pushimeve në vitin 2016 u ul në 50,000 dollarë nga 150,000 dollarë që merrte zakonisht. Cohen pretendoi se i kishte paguar 50,000 dollarë një firme teknologjike për punën e saj duke rritur artificialisht pozicionin e Trump në një sondazh online të CNBC për biznesmenë të famshëm. Cohen tha se i dha firmës vetëm 20,000 dollarë para në dorë në një qese letre kafe, por ai kërkoi rimbursim nga Trump për shumën e plotë, duke futur në xhep diferencën.

Dëshmia e Cohen

Dëshmia e Cohen nënvizon rrezikun e mbështetjes së prokurorëve te avokati, i cili pranoi në qëndrimin e dëshmitarit një numër gënjeshtrash të së kaluarës, shumë prej të cilave ai pretendon se kishin për qëllim të mbronin Trump. Cohen kreu gjithashtu burg pasi u deklarua fajtor për akuza të ndryshme federale, duke përfshirë gënjeshtrën ndaj Kongresit dhe një banke dhe përfshirjen në shkelje të financimit të fushatës në lidhje me skemën e parave të heshtura. Dhe ai ka fituar miliona dollarë nga librat kritikë për ish-presidentin, të cilin ai e kritikon rregullisht në mediat sociale me terma shpesh profane. Nëse mbrojtja ka sukses në minimin e besueshmërisë së Cohen, mund të përcaktojë fatin e Trump në këtë rast. Cohen e lidhi Trumpin drejtpërdrejt me skemën e parave të heshtura, duke rrëfyer takimet dhe bisedat me shefin e tij të atëhershëm rreth historive negative në javët e fundit të fushatës së 2016-ës.

Dëshmitari kyç

Dëshmitari i parë i mbrojtjes është një avokat paraligjor i cili punon në zyrën e avokatit mbrojtës Blanche. Ekipi i Trump gjithashtu planifikon të thërrasë si dëshmitar Robert Costello, një avokat që këshilloi Cohen disa vite më parë përpara se të dy të kishin një grindje. Costello dëshmoi vitin e kaluar para jurisë së madhe që paditi Trumpin pasi pohoi se ai kishte informacion që minonte besueshmërinë e Cohen. Costello u tha gazetarëve më pas se ai doli për të bërë të qartë se ai nuk e besonte Cohen. Pas më shumë se katër javësh dëshmi për seksin, paratë, makinacionet e tabloideve dhe detajet e mbajtjes së të dhënave të kompanisë së Trump, juristët mund të fillojnë të diskutojnë javën e ardhshme për të vendosur nëse Trump është fajtor për 34 akuza për falsifikim të të dhënave të biznesit në gjyqin e parë penal të një ish-presidenti amerikan. Prokurorët gjithashtu do të duhet të punojnë shumë për të provuar lidhjet midis klasifikimit të të dhënave të biznesit të Trump dhe një qëllimi më të madh për të ndikuar në zgjedhjet e vitit 2016 për anëtarët e jurisë. Anëtarët e një jurie janë shpesh të paparashikueshëm, thotë Diane Kiesel, një ish-gjyqtare e Gjykatës së Lartë të Nju Jorkut dhe prokurore e Manhattan-it.

Pasojat për fushatën

Vendimi i jurisë në këtë rast do të ketë implikime politike dhe personale për Donald Trump, duke qenë se ai është gjithashtu kandidati i supozuar republikan për president. Në sondazhet e votuesve republikanë në fillim të këtij viti, një numër i konsiderueshëm tregoi se ata nuk do ta mbështesin Trump nëse ai do të dënohej për një krim. Nëse juria e shpall Trumpin të pafajshëm, do të bëhej menjëherë shkak për festë dhe promovim, nga fushata e tij. Me gjyqet e tjera penale të Trump të shtyra pafundësisht, ish-presidenti duket se ka një rrugë të qartë, të paktën ligjërisht, drejt ditës së zgjedhjeve. Kjo do të ndikonte jashtëzakonisht shumë për zbutjen e kriminalitetit të pretenduar të Trump si një çështje e fushatës.