MENU
klinika

Përfitimet

Këto janë disa nga të mirat e dardhave në shëndetin tuaj!

25.05.2024 - 13:39

Dardha është e pasur me lëndë ushqyese dhe disa përbërje të dobishme bimore. Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në promovimin e humbjes së peshës dhe të mbrojnë kundër kushteve të caktuara kronike. Dardha janë fruta të ëmbla në formë, të cilat janë shijuar që nga kohërat e lashta. Ato mund të hahen të freskëta ose të buta. Ato nuk janë vetëm të shijshme, por ofrojnë edhe shumë përfitime shëndetësore të mbështetura nga shkenca. Një dardhë e mesme siguron lëndët ushqyese të mëposhtme:

Kalori: 101

Proteina: 1 gram (g)

Karbohidratet: 27 g

Fibra: 6 g

Vitamina C: 9% e vlerës ditore (DV)

Vitamina K: 7% e DV

Kaliumi: 4% e DV

Bakri: 16% e DV

I njëjti porcion gjithashtu siguron sasi të vogla të folatit, provitaminës A dhe niacinës. Folati dhe niacina janë të rëndësishme për funksionin qelizor dhe prodhimin e energjisë, ndërsa provitamina A mbështet shëndetin e lëkurës dhe shërimin e plagëve. Dardha është gjithashtu një burim i pasur i mineraleve të rëndësishme, si bakri dhe kaliumi. Bakri luan një rol në imunitetin, metabolizmin e kolesterolit dhe funksionin nervor, ndërsa kaliumi ndihmon kontraktimet e muskujve dhe funksionin e zemrës.