MENU
klinika

Studimi

Ngjitja e shkallëve do t’ju ndihmojë të jetoni më gjatë

18.05.2024 - 13:20

Përfitimet e ecjes për shëndetin tonë psikologjik dhe fizik janë të shumta dhe të gjithë e dimë se sa mirë është për trupin tonë të ecim për ca kohë në jetën e përditshme. Hulumtimi i ri vërteton se marrja e shkallëve, në vend të përdorimit të ashensorit, mund t’ju bëjë të jetoni më gjatë.

Një studim i botuar në revistën Atherosclerosis në 2023 shikoi saktësisht se sa hapa duhet të ngjitë një person çdo ditë për të përmirësuar shëndetin e zemrës. Pra, përgjigja është 50 hapa në ditë. Sipas shifrave të cituara, nëse e ndiqni çdo ditë, keni 20% më pak mundësi për të zhvilluar një sëmundje kardiovaskulare.

“Për fat të keq, njerëzit që ngjitnin shkallët për një kohë dhe më pas ndaluan kishin një rrezik 32% më të lartë të sëmundjeve të zemrës në krahasim me ata që nuk ushtroheshin fare”, tha doktoresha Yvonne Covin. Duhet theksuar se studimi nxjerr në pah vetëm korrelacionet midis këtij aktiviteti dhe shëndetit të zemrës.

Ngjitja e shkallëve bie në kategorinë e ushtrimeve aerobike, që janë lëvizje që rrit rrahjet e zemrës dhe nivelet e oksigjenit, duke përdorur aktivitete të përsëritura. Në të njëjtën kohë, ushtrimet aerobike reduktojnë rrezikun e presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë dhe sëmundjeve të zemrës.

Pra, nëse jeni të mërzitur vetëm të ecni ose të vraponi duket e lodhshme, pse të mos filloni të ngjitni shkallët? Filloni me shkallët e ndërtesës së banesës ose punës tuaj dhe ngadalë filloni të rrisni ritmin me të cilin i ngjitni ato. Në një kohë të shkurtër gjendja juaj fizike do të përmirësohet.