MENU
klinika

Serbia “i tregon dhëmbët” Malit të Zi dhe Greqisë

Pse vendimi për Srebenicën do të ndryshojë ekuilibrat në rajon

22.05.2024 - 13:52

Koha po mbaron për presidentin serb Aleksandër Vuçiç. Një vendim historik pritet nesër, më 23 maj nga Nju Jorku, ku do të mbahet seanca e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së për rezolutën për Srebrenicën. Sakaq, teksti për rezolutën e Srebrenicës është tashmë gati. Pavarësisht vendimeve të gjykatave ndërkombëtare, Beogradi zyrtar dhe autoritetet e entitetit serb të Bosnjë-Hercegovinës, Republikës Srpska, nuk e pranojnë të jetë kryer gjenocid në Srebrenicë. Propozuesit e projekt-rezolutës për Srebrenicën përcaktuan versionin përfundimtar të atij dokumenti, i cili do të diskutohet nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara (OKB) më 23 maj, dhe në preambulën e tekstit thuhet se “përgjegjësia penale sipas ligjit ndërkombëtar për krimin gjenocidi është i individualizuar”. Iniciatorë të tekstit të propozuar ishin Gjermania dhe Ruanda, ndërsa amendamentet në draft u dorëzuan nga Qeveria e Malit të Zi.

“Loja e pistë”

Duke iu referuar amendamenteve që Mali i Zi i paraqiti rezolutës për Srebrenicën, të cilat kryesisht u pranuan, Vuçiç e quajti atë një “lojë të pistë”. “Është një lojë e pistë dhe një truk. Ata qëllimisht lënë hapësirë ??për një përfundim të qartë të përgjegjësisë morale dhe politike”, tha Vuçiç dhe shtoi se pas kthimit nga Nju Jorku do të tregojë se me kë ka negociuar Mali i Zi për këtë. Ai tha se në Mal të Zi “janë të përfshirë edhe njerëz nga Serbia”, të cilët, siç shtoi ai, “ndihmojnë me gjithë zemër” dhe se këto janë “platforma rajonale për shkatërrimin e Serbisë që kanë ekzistuar gjithmonë”, si dhe se gazetat e Podgoricës Vijesti dhe Monitor “i indinjuar dhe ekspozuar mediat anti-spam”. Ai tha se për të ishte një “lojë e neveritshme për amendamentet” dhe se “të gjithë të vërtetën” se me kë u negociuan këto amendamente dhe pse, do t’ua paraqiste qytetarëve pas kthimit të tij nga Nju Jorku dhe se mund të thoshte vetëm se ishte “një lojë e ndyrë që Serbia duhej ta mbyllte gojën”, duke theksuar se Mali i Zi nuk ishte dakord me Serbinë për këtë.

Frika e Vuçiçit

Vuçiç tha se Serbia do të mësojë se cilët janë miqtë e saj në botë dhe se të gjithë të tjerët janë partnerë. “Do të jetë plotësisht e qartë për ne, të gjithë ata që nuk votojnë, abstenojnë ose janë kundër janë miqtë tanë dhe ne do të kremtojmë flamujt e tyre dhe do ta ruajmë dhe ushqejmë atë miqësi dhe do të kemi marrëdhënie korrekte me të gjithë të tjerët, partnerë. janë të rëndësishme për ne, por do ta dimë shumë mirë që nuk na kanë afruar”, tha Vuçiç. Ai tha se nuk do të kënaqet me asnjë rezultat për shkak të pasojave që do të vijnë, por se do të jetë krenar për luftën që ka ndërmarrë. “Unë nuk po flas për suksesin, nuk ka gjë të tillë si suksesi i tepërt, është një çështje e gjithçkaje që kemi bërë gjatë gjithë kësaj kohe, një përpjekje e madhe, një vend i vogël luftoi si një luan kundër forcave më të fuqishme në botë” ka thënë Vuçiç. “E para është se ne patëm guximin t’i kundërshtonim për një temë të vështirë, të cilën ata nuk e prisnin, dhe e dyta është që e ngritëm në një nivel të tillë që edhe shumë prej atyre që e votojnë nuk janë të qetë”, tha ai.

Kërcënimi për Greqinë

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç tha edhe se nuk e përjashton mundësinë që Greqia të mbështesë Rezolutën për gjenocidin e Srebrenicës në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara. “Nuk jam i sigurt se si do të votojë Greqia, nuk e përjashtoj mundësinë që ata të mbështesin Rezolutën”, tha Vuçiç. “Zgjedhja e tyre. Ata janë një vend sovran, por është e rëndësishme që në të ardhmen të dimë se çfarë marrëdhëniesh kanë me Serbinë”, shtoi ai. Ai tha se shumë vende që do të mbështesin këtë rezolutë “nuk kanë përgjigje për disa pyetje themelore”. “Pse kjo rezolutë? Kujt i shërben? Pse në këtë moment? Çfarë arrin? A do të çojë në paqe dhe stabilitet apo jostabilitet të mëtejshëm? Dhe për të gjitha këto nuk mund të merrni përgjigje konkrete apo pozitive”, tha presidenti i Serbisë. Vuçiç tha se ai priste që më pak se 100 vende nga 193 të mbështesin Rezolutën për gjenocidin e Srebrenicës, duke shtuar se çdo gjë nën 100 do të përkthehej në një “ndarje serioze”, lidhur me çështjen.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËNKatër të vdekur dhe pesë të zhdukur brenda pak ditëve

Çfarë po ndodh me turistët në Greqi?!

"Duhen ndaluar ndërtimet e shfrenuara për të mbrojtur natyrën"

Turizmi po dëmton Greqinë!

Furtunë në qeverinë greke!

Mitsotakis ndryshon katër ministra