MENU
klinika

Huamarrjet nga familjet, bizneset dhe qeveritë

Si u fut bota në një borxh prej 315 trilion dollarë?

29.05.2024 - 09:59

Sipas Institutit të Financave Ndërkombëtare, bota është në një borxh prej 315 trilion dollarë. Kjo kombinon huamarrjet nga familjet, bizneset dhe qeveritë. Me borxhin global në një rekord të lartë, a duhet të shqetësohemi?

Bota është në borxhe. Në shumën prej 315 trilionë dollarësh e cila vijon dhe rritet. 315 trilion dollarë është një numër tronditës për t’u vizualizuar, por merrni parasysh këtë. Në vitin 2024, produkti i brendshëm bruto global ose PBB arriti në 109.5 trilion dollarë pak më shumë se një e treta e numrit të borxhit global.

Një mënyrë tjetër për ta paraqitur atë? Sot në botë jetojmë rreth 8.1 miliardë njerëz. Nëse do ta ndanim atë borxh sipas çdo personi, secili prej nesh do t’i detyrohej rreth 39,000 dollarë. Pra, me borxhin global në një rekord të lartë, a duhet të shqetësoheni? Dhe si arritëm këtu në radhë të parë?

Borxhi global kombinon huamarrjet nga familjet, bizneset dhe qeveritë. Ju ndoshta jeni më të njohur me borxhin e familjes, i cili përfshin gjëra të tilla si hipotekat, kartat e kreditit dhe borxhet studentore. Në fillim të vitit 2024, kjo arriti në 59.1 trilion dollarë.

Borxhi i biznesit, të cilin korporatat e përdorin për të financuar operacionet dhe rritjen e tyre, u ul në 164.5 trilion dollarë, me vetëm sektorin financiar që përbën 70.4 trilion dollarë nga kjo shumë. Së fundi, ka borxhin e qeverisë, i cili përdoret për të ndihmuar financimin e shërbimeve dhe projekteve publike pa rritur taksat.

Vendet mund të marrin hua nga njëri-tjetri ose nga institucionet globale si Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar. Por qeveritë gjithashtu mund të mbledhin para duke shitur bono… që në thelb është një IOU nga shteti për investitorët. Dhe si të gjitha kreditë, ajo përfshin interesin.

Borxhi publik ishte 91.4 trilion dollarë. Ndërsa borxhi mund të ketë një rezultat të keq, nuk është domosdoshmërish një gjë e keqe. Mund të ndihmojë një individ të marrë një arsim ose të bashkohet me shkallët e pronës. Ai u mundëson bizneseve të fillojnë dhe të rriten. Dhe megjithëse borxhi kombëtar është më i diskutueshëm nga të tre, ai mund t’u japë qeverive fuqinë që u nevojitet për të ndërtuar ekonominë, për shpenzimet sociale ose për t’iu përgjigjur një krize.

Të dhënat e shkruara tregojnë se borxhi publik ka ekzistuar për të paktën 2000 vjet, i përdorur kryesisht për të krijuar qytete, qytete, shtete dhe kombe… dhe për të financuar luftërat. Qeveritë kanë grumbulluar prej kohësh borxhe të rënda nga shpenzimet e luftës, të tilla si Luftërat Napoleonike, Lufta Franko-Prusiane dhe Lufta Civile e SHBA-së në shekullin e 19-të. Lufta e Dytë Botërore, lufta më e shtrenjtë në histori, shkaktoi disa kriza borxhi, ku shumica e huave të papaguara u detyroheshin Shteteve të Bashkuara. Që nga vitet 1950, ka pasur katër valë të mëdha të akumulimit të borxhit.

Vala e parë e borxhit filloi nga Amerika Latine në vitet 1980, e cila bëri që 16 vende në atë rajon të ristrukturonin huamarrjen e tyre. Vala e dytë ndikoi në Azinë Juglindore në fillim të shekullit të 21-të, ndërsa SHBA-ja dhe Europa morën barrën e valës së tretë të borxhit global gjatë krizës financiare globale 2007-2008.

Tani jemi në valën e katërt, e cila filloi në vitin 2020 dhe përkoi me pandeminë Covid-19. Qeveritë duhej të merrnin edhe më shumë borxhe për të ndihmuar bizneset dhe qytetarët e saj të zbutin ndikimin e bllokimeve. Borxhi global u rrit në 256 % të PBB-së në vitin 2020, një rritje prej 28 pikë përqindjeje – dhe rritja më e madhe e borxhit një-vjeçar që nga Lufta e Dytë Botërore.

Por pandemia thjesht përkeqësoi një problem që ishte tashmë aty. Borxhi ishte grumbulluar për të paktën një dekadë më parë, pasi individët, kompanitë dhe qeveritë shpenzonin përtej mundësive të tyre. Vetëm shikoni këtë grafik nga Banka Botërore, i cili tregon borxhin si përqindje të PBB-së, duke u rritur me shpejtësi nga viti 2008.

Kjo na sjell në një pyetje kritike: sa borxh është shumë borxh? Kur bëhet e paqëndrueshme?

E thënë thjesht, është kur nuk mund ta përballosh më atë. Kështu, për shembull, kur një qeveri detyrohet të bëjë shkurtime në fusha që dëmtojnë njerëzit e saj, si arsimi apo kujdesi shëndetësor, vetëm për të vazhduar me pagesat.

Merrni Zambinë për shembull. Në vitin 2021, shërbimi i borxhit përbënte 39% të buxhetit të saj kombëtar. Atë vit, qeveria shpenzoi më shumë për pagimin e këtyre borxheve sesa arsimi, shëndetësia, uji dhe kanalizimet së bashku. Dhe kjo është plotësisht e penguar aftësinë e kombit për të investuar në të ardhmen e tij.

Raporti i borxhit ndaj PBB-së është metrika ekonomike që krahason borxhin e qeverisë së një vendi me produktin e tij të brendshëm bruto. Zakonisht paraqitet si përqindje dhe shihet si një tregues i mirë i aftësisë së atij vendi për të shërbyer borxhet e tij.

Pra, le të pretendojmë se kemi dy vende, secili me 30 miliardë dollarë borxh. Duket sikur ata kanë të njëjtin problem, apo jo? Por nëse rezulton se njëri prej atyre vendeve ka një ekonomi prej 30 miliardë dollarësh dhe tjetri ka një ekonomi gati 30 trilion dollarë, është e qartë se cili vend po mban mbi supe barrën më të madhe të borxhit.

Kjo, shpesh e shoqëruar me këmbim valutor dhe norma interesi të pafavorshme, është arsyeja pse borxhi shihet si më i rrezikshëm për ekonomitë më të vogla. Por ka, sigurisht, përjashtime.

Japonia, ekonomia e katërt më e madhe në botë, është gjithashtu një nga vendet më me borxhe në botë, me borxhin total që qëndron mbi 600% të PBB-së. Dhe ndërsa pjesa më e madhe e borxhit të Japonisë është publike, vitet e fundit, ai ka qenë sektori financiar i grumbulluar jo mbi qeverinë.

Rreth dy të tretat e borxhit prej 315 trilion dollarësh e kanë origjinën nga ekonomitë e pjekura me Japoninë dhe Shtetet e Bashkuara që kontribuojnë më së shumti në atë grumbull borxhi. Por në përgjithësi, raporti i borxhit ndaj PBB-së për ekonomitë e pjekura ka ardhur duke u ulur.

Nga ana tjetër, tregjet në zhvillim mbanin 105 trilion dollarë borxh, por raporti i borxhit të EM ndaj PBB-së arriti një nivel të ri prej 257%, duke e shtyrë raportin e përgjithshëm lart për herë të parë në tre vjet. Kina, India dhe Meksika ishin kontribuesit më të mëdhenj.

Vala e katërt ka qenë rritja më e madhe, më e shpejtë dhe më e gjerë e borxhit që kemi parë që nga Lufta e Dytë Botërore. Politikat më të mira dhe rregulloret financiare kanë mbajtur larg një krizë të gjerë borxhi. Por me kaq shumë para në linjë, perspektiva e një dollari më të fortë ose një lufte tregtare mund të jetë e mjaftueshme për të çuar një ose disa vende në falimentim.