“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.
Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.
Pacienti: Kam presion të lartë të gjakut. Çfarë duhet të konsumoj?
Mjeku: Ndërsa medikamentet dhe suplementet mund të jenë të dobishme, përfshirja e ushqimeve të duhura gjithashtu mund të bëjë një ndryshim të rëndësishëm.
Ekspertët theksojnë se disa ushqime, të pasura me lëndë ushqyese si kaliumi, fibra dhe antioksidantë, mund të ndihmojnë në mënyrë natyrale në uljen e presionit të gjakut.
Nutricionistja Lisa Richards dhe dietologët Laura Ali, Jesse Feder dhe Kathryn Gervasio kanë zbuluar disa ushqime që ia rekomandojnë kujtdo që dëshiron të kontrollojë në mënyrë efektive presionin e gjakut.
1. Arra
“Arrat janë të pasura me acide yndyrore omega-3, fibra dhe një antioksidant të quajtur acid ellagic, të cilat të gjitha mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru”, thotë Ali për SheFinds. Ajo thekson se shkëmbimi i ushqimeve të përpunuara me një grusht arra mund të bëjë mrekulli për shëndetin tonë të përgjithshëm.
2. Perime me gjethe jeshile
Perimet me gjethe jeshile mund të luajnë një rol në uljen e presionit të gjakut.
“Perimet me gjethe jeshile si lakra jeshile, spinaqi dhe rukola janë të pasura me kalium, i cili mund të ndihmojë veshkat të nxjerrin më shumë natrium përmes urinës. Kjo ndihmon në uljen e presionit të gjakut me kalimin e kohës”, thotë Feder.
Përveç kësaj, ajo vë në dukje se zarzavatet me gjethe janë të pasura me fibra dietike dhe antioksidantë, të cilët gjithashtu kanë treguar se luajnë një rol në uljen e presionit të gjakut.
3. Fara liri
Shtimi i më shumë fibrave në dietën tuaj është një mënyrë e shkëlqyer për të ulur presionin e gjakut dhe Richards thotë se farat e lirit janë një burim fantastik i kësaj lënde ushqyese.
“Farat e lirit janë të pasura me fibra, të cilat ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të zorrëve, largimin e toksinave nga trupi dhe uljen e kolesterolit. Secila prej këtyre përfitimeve të fibrave mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut”, shpjegon ajo.
Megjithatë, për të përfituar sa më shumë nga këto fara, ajo sugjeron të hani fara liri të bluar: “Farat e lirit absorbohen më mirë nga trupi kur bluhen, sepse enzimat nuk janë në gjendje të shpërbëjnë siç duhet shtresën e jashtme”.
4. Panxhari
Panxhari mund të luajë një rol të rëndësishëm në shëndetin kardiovaskular. Feder shpjegon: “Panxhari përmban sasi të mëdha nitratesh të cilat shndërrohen në oksid nitrik në trup. Ky oksid nitrik ndihmon në relaksimin e enëve të gjakut dhe ul presionin e gjakut me kalimin e kohës”.
Kur enët tuaja të gjakut zgjerohen falë oksidit nitrik, gjaku mund të rrjedhë më lehtë, duke reduktuar presionin në muret e arterieve.
5. Banane
Kaliumi mund të bëjë mrekulli kur bëhet fjalë për uljen e presionit të gjakut, dhe bananet janë një nga ushqimet më të mira për të marrë më shumë kalium në dietën tuaj.
“Bananet janë ndoshta më të njohurat kur bëhet fjalë për furnizimin me kalium për të rregulluar presionin e gjakut. Një banane e mesme, rreth 120 gram, ka afërsisht 422 miligramë kalium. Kjo është 16 për qind e marrjes së rekomanduar për femrat dhe 12 për qind për meshkujt”, përfundoi Gervasio.
Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.