Sindroma e zorrës së irrituar, e njohur edhe si IBS (Sindroma e zorrës së irrituar), është një çrregullim i zakonshëm gastrointestinal, i cili bën që trakti gastrointestinal të bëhet i mbindjeshëm dhe muskujt e zorrëve të tkurren.
“Simptomat kryesore të sindromës janë dhimbje barku, fryrje, ngërçe, kapsllëk dhe/ose diarre. IBS shpesh shoqërohet me fryrje të rënda dhe prek femrat më shpesh se meshkujt, por nuk rrit rrezikun e një personi për të zhvilluar kancer të zorrës së trashë”, thekson z . i Departamentit të Dietologjisë së Përgjithshme Metropolitane dhe vazhdon:
“Pirja e kafesë mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër zhvillimit të sindromës së zorrës së irrituar (IBS) ose të lehtësojë simptomat e saj për disa njerëz, sipas një meta-analize të re të botuar në revistën Nutrients në 2023.
Sipas meta-analizës, e cila përfshinte të dhëna nga 432,022 pjesëmarrës në tetë studime të ndryshme, u duk se ata që pinin kafe kishin 16% më pak gjasa për të zhvilluar sindromën e zorrës së irrituar (IBS) sesa njerëzit që nuk pinin kafe. Kjo është e vërtetë për njerëzit që pinë çdo sasi kafeje në intervale të rregullta.
Analiza u bazua në tetë studime që plotësonin kriteret e hetuesve dhe u zgjodhën nga një grup fillestar prej 187 studimesh nga bazat e të dhënave EMBASE, PubMed dhe Biblioteka Cochrane deri më 31 mars 2023.
Meta-analiza sugjeroi se gjetjet kontradiktore të studimeve të mëparshme, se kafeja vepron në mënyrë të dëmshme në sindromën e zorrës së irrituar, mund të lidhen me kompleksitetin e kafesë. Më konkretisht, kafeja përmban mbi njëqind përbërës, të cilët mund të ndryshojnë ndjeshëm në varësi të origjinës së tyre, mënyrës së pjekjes dhe mënyrës së përgatitjes.
Jo të gjithë parametrat merren parasysh gjithmonë në të gjitha studimet. Përveç kësaj, lidhja mes kafesë dhe sindromës ka të bëjë edhe me molekulat bioaktive të kafesë, pasi ajo është një pije e pasur me substanca bioaktive, si polifenol diterpenet, trigonelina dhe melanoidina. Këto substanca kanë veti antioksiduese, antifibrotike dhe anti-inflamatore, si dhe një efekt në mikroflora e zorrëve, acidet biliare, lëvizshmërinë e zorrëve dhe përshkueshmërinë e zorrëve. Këto prona potencialisht mund të kenë një ndikim të dobishëm në IBS, “thotë ai.
Por pse kafeja nuk është e mirë për shëndetin e zorrëve të të gjithëve?
Mjeku gastroenterolog Dr. Babak Firoozi, i cili nuk ishte i përfshirë në këtë hulumtim, por iu kërkua të komentonte rezultatet e studimit, pohoi se, ” nga tetë studimet e përfshira në meta-analizë, tre treguan se kafeja promovon sindromën e zorrës së irrituar”. Siç tha ai, ” të tre studimet ishin ndërseksionale, ku studimet ndërseksionale identifikojnë vetëm lidhjet dhe nuk mund të provojnë një lidhje shkakësore midis parametrave në shqyrtim . ” Ai shpjegoi se, ” rezultatet e këtyre tre studimeve mund të mos jenë aq befasuese, duke pasur parasysh se kafeja ndonjëherë mund të prishë tretjen dhe është një laksativ i fuqishëm për shkak të përbërjeve bioaktive që përmban . ”
“Jo vetëm kafeina, por edhe molekula të tjera në kafe, nxisin lëvizjet e zorrëve përmes rritjes së tranzitit të zorrëve. Pra, kafeja në disa pacientë me diarre si simptomë mbizotëruese në IBS, mund të mos jetë e dobishme dhe në fakt mund të përkeqësojë simptomat”, thekson z. Karafyllidis dhe shton:
“Për pacientët me sëmundje të mëlçisë yndyrore, rekomandohet të paktën një filxhan kafe në ditë, pasi kafeja redukton fibrozën në mëlçi dhe ndihmon në parandalimin e formimit të gurëve në tëmth”.
“Në përgjithësi, provat aktuale sugjerojnë një efekt të mundshëm mbrojtës të kafesë në sindromën e zorrës së irrituar (IBS). Ne e dimë që konsumimi i kafesë është i sigurt në nivele të lejueshme dhe të përcaktuara konsumi dhe mund të ketë përfitime për shëndetin e zorrëve, të cilat duhet të studiohen më tej në studime të mëdha të grupit të ardhshëm”, përfundon z. Karafyllidis.