MENU
klinika

Çfarë këshillojnë mjekët?

Qumështi i gjirit – kundër baktereve të këqija

17.10.2019 - 18:17

Studiuesit thonë se ata kanë identifikuar një përbërës në qumështin e gjirit që lufton rritjen e baktereve që shkaktojnë infeksion tek foshnjat.

Kompleksi quhet glicerina monolaurate (GML), dhe sasia e GML në qumështin e gjirit të njeriut është më shumë se 200 herë më e lartë se në qumështin e lopës. Sipas studimit formula e foshnjës nuk ka GML.

Së bashku me luftimin e baktereve të dëmshme, GML promovon rritjen e baktereve të dobishme.

“Gjetjet tona demonstrojnë se nivele të larta të GML janë unike për qumështin e gjirit të njeriut dhe pengojnë fuqimisht rritjen e baktereve patogjene,” tha autori i moshuar Dr. Donald Leung, profesor i pediatrisë në Kombëtare Hebraike në Denver, në një njoftim spitalor.

Studimi zbuloi se qumështi i gjirit njerëzor pengon rritjen e baktereve të dëmshme Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis dhe Clostridium perfringens, por as qumështi i lopës dhe as formula e foshnjës nuk kishin ndonjë efekt në ato baktere.

Ndërkohë, qumështi i gjirit njerëzor nuk frenoi rritjen e baktereve të dobishme Enterococcus faecilis, dhe foshnjat me gji kanë nivele të larta të bifidobaktereve të dobishme, laktobacileve dhe baktereve enterokokale, sipas studiuesve.

Ata thanë që kur larguan GML nga qumështi i gjirit të nënës, ajo nuk mbrohej më kundër S. aureus. Kur ata shtuan GML në qumështin e lopës, ajo ndihmoi në mbrojtjen nga bakteret e dëmshme.

“Ndërsa antibiotikët mund të luftojnë infeksionet bakteriale tek foshnjat, ata vrasin bakteret e dobishme së bashku me ato patogjene”, tha autori i parë i studimit Patrick Schlievert, një profesor i mikrobiologjisë dhe imunologjisë në Universitetin e Lovas.

“GML është shumë më selektive, duke luftuar vetëm bakteret patogjene ndërsa lejon të lulëzojnë speciet e dobishme. Ne mendojmë se GML mban premtime të mëdha si një shtues i mundshëm i qumështit të lopës dhe formula e foshnjeve që mund të promovojnë shëndetin e foshnjeve në të gjithë botën”, tha Schlievert në lëshimin.

Studimi zbuloi gjithashtu se GML pengon inflamacionin në qelizat epiteliale, të cilat linin zorrë dhe sipërfaqet e tjera mukozale. Inflamacioni mund të dëmtojë qelizat epiteliale dhe të kontribuojë në rritjen e rrezikut për infeksione bakteriale dhe virale.

Studimi u botua më 10 tetor në revistën Shkencor Shkencor.

Studiuesit kanë aplikuar për një patentë për përdorimin e GML si një shtesë e qumështit të lopës dhe formula e foshnjës.

Çfarë ndodh në trupin tuaj kur e konsumoni

Rrahjet e zemrës nga kafja/ A duhet të shqetësoheni?

Përdorimi dhe efektet tek flokët dhe skalpi

Çfarë është shampoja e thatë