Sheqeri është pothuajse kudo – shtuar në produkte të panumërta dhe përfshirë në pothuajse çdo festë dhe vakt të rastësishëm.
Çfarë i shkakton dëshirat për sheqer?
Njerëzit dëshirojnë sheqer për shumë arsye – disa prej tyre fiziologjike dhe disa psikologjike. Pra, nëse po e pyetni veten pse, këtu janë disa shkaqe të mundshme për t’u marrë parasysh.
Kushtëzimi. Çfarë hani – së bashku me kur, pse dhe sa hani – mund të kthehen në modele të sjelljes. Në një rishikim të ndryshëm të hulumtimit të vitit 2018, studiuesit thonë se ajo që dëshironi është rezultat i kushtëzimit klasik: sjelljet që keni adoptuar me kalimin e kohës sepse ndihen të dobishme. Me pak fjalë, ju mund të dëshironi sheqer sepse mendja dhe trupi janë trajnuar ta dëshirojnë atë. Një dëshirë e madhe mund të ndihet shumë si detyrim ose përvojë e formimit të zakonit.
Në një rishikim të hulumtimit 2016, studiuesit zbuluan se ushqimet e përpunuara – veçanërisht ato që përmbajnë sheqer të shtuar – mund të shkaktojnë sjellje formuese të zakonit te njerëzit dhe te minjtë laboratorikë.
A formohen zakonet e ushqimeve me sheqer në të njëjtën mënyrë si ilaçet?
Shkenca nuk është plotësisht e qartë në atë pikë. Sidoqoftë, ushqimet e përpunuara me sheqer mund të shkaktojnë çlirimin e dopaminës neurokimike “të ndjehen mirë” në qendrën e shpërblimit të trurit.
Më shumë dopaminë mund të nënkuptojë më shumë dëshira.
Ëmbëlsuesit artificialë
Është e mundur që ëmbëlsuesit artificialë, me shije shumë më të ëmbël se sheqeri, mund të ndryshojnë preferencat e shijes së njerëzve me kalimin e kohës. Disa studiues mendojnë se kur njerëzit mësohen me shijen hiper-të ëmbël të ëmbëlsuesve artificialë, dëshira e tyre për ushqime më të ëmbla mund të forcohet.
Në një studim të vogël në 2015, studiuesit gjurmuan dëshirën për ëmbëlsira në një grup prej 20 personash që hoqën dorë nga të gjithë ëmbëlsuesit, si kalorikë ashtu edhe jokalorikë. Pas 2 javësh, 86.6 përqind e tyre raportuan se nuk kishin më dëshira për sheqer. Kjo bëri që studiuesit të thonë se mjekët duhet të rekomandojnë që pacientët të marrin pjesë në një sfidë shëndetësore pa ëmbëlsira për 2 javë.
Stresi
Trupi i përgjigjet stresit duke sekretuar hormone që lidhen gjithashtu me dëshirat për ushqim. Në një studim të vitit 2019, hormoni i stresit kortizoli ishte i lidhur me dëshirën për ushqime të ëmbla, për shembull. Një rishikim i hulumtimit 2016 tregoi se hormoni ghrelin, i cili kontrollon oreksin, u lëshua kur njerëzit u stresuan. Dhe nëse jeni i ekspozuar ndaj stresit për një periudhë të gjatë, studimi tregoi se do të jeni të prekshëm nga dëshira e shtuar për ushqime të shijshme që përmbajnë sheqerna dhe yndyrna të shtuara.
Gjumi
Marrëdhënia midis asaj që ha dhe se si fle është komplekse. Studim tregoi se njerëzit që nuk flenë sa duhet priren të dëshirojnë ushqime që janë: të ëmbla, të kripura ose me niseshte.Kjo mund të jetë sepse ata do të dëshironin të rrisnin nivelet e energjisë.
Ushqimet me sheqer mund të ndërhyjnë në cilësinë e gjumit.