Sapo fëmija të lindë, ju me siguri jeni i ngazëllyer që do të ktheheni të hani shumë gjëra që keni shmangur gjatë shtatëzënisë Ju mund të keni dëgjuar madje se pak alkool (veçanërisht birrë) mund të ndihmojë në rritjen e prodhimit të qumështit. Kjo mund të ketë qenë muzikë për veshët pas muajsh pa alkool.
A është kjo e vërtetë?
Është vetëm një gjysmë e vërtetë. Dhe a është e sigurt të pini birrë gjatë gjidhënies? Me një fjalë, mundësisht.
Në mënyrë që t’ju ndihmojmë të merrni vendimin më të informuar në lidhje me pirjen e alkoolit gjatë ushqyerjes me gji, ne kemi hyrë në hulumtim për t’ju dhënë faktet reale.
Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), opsioni më i sigurt gjatë dhënies së gjirit është të mos konsumoni alkool fare.
Por ne e dimë që jeta nuk është gjithmonë aq e drejtpërdrejtë, kështu që ne kemi hulumtuar më thellë
A është relativisht e sigurt, sipas hulumtimeve të tjera që kemi?
Të paktën një studim i vitit 2017 sugjeroi që nëse keni një prodhim të mirëvendosur të qumështit dhe pini në moderim, fëmija nuk duhet të ketë efekte negative në vitin e parë të jetës.
Është e rëndësishme të theksohet, se mund të ketë efekte të mundshme afatgjata, veçanërisht nga ekspozimi më i madh ndaj alkoolit në qumështin e gjirit.
Një studim i vitit 2018 tregoi se fëmijët 6 dhe 7 vjeç të cilët kishin konsumuar qumësht gjiri me alkool në të që foshnje nuk dolën aq mirë në testet e arsyetimit sa fëmijët e tjerë të moshës së tyre që nuk ishin ekspozuar ndaj alkoolit në qumështin që kanë pirë që bebe. Duhet të bëhen më shumë kërkime në këtë fushë.
Pra, çfarë është e sigurt?
Pirja në mënyrë të moderuar (d.m.th., një gotë standarde alkooli) gjatë ushqyerjes me gji ka gjasa të jetë e mirë, por duhen akoma më shumë kërkime. Pirja e rëndë gjatë ushqyerjes me gji ka të ngjarë të ketë disa pasoja për foshnjën, por gjithashtu duhet të bëhet më shumë studim rreth kësaj.
Sipas hulumtimit më të vjetër – si rezultat i këtij refleksi të dështimit të qumështit të frenuar, foshnjat konsumuan afërsisht 20 përqind më pak qumësht gjiri gjatë 4 orëve të para pasi alkooli ishte konsumuar nga nëna.
Një zgjidhje e mundshme? Një birrë pa alkool! Kjo lloj birre siguron përfitimet galaktikogu (rritja e furnizimit me qumësht) të elbit pa efektet negative kundër alkoolit.
Pra, birra kalon në qumështin e gjirit?
Po, alkooli kalon në qumështin e gjirit.
Konsumi i tepërt i alkoolit mund të ketë një ndikim në modelet e gjumit dhe rritjen / zhvillimin e foshnjës.
Në terma afatshkurtër, mund të vini re se fëmija nuk fle aq mirë pasi të keni pirë alkool dhe ai gji. (Mund të vini re se ata janë më të përgjumur, por nuk flenë aq gjatë.) Kjo është kryesisht rezultat i gjumit të dëmtuar REM dhe rritjes së befasisë / zgjimit.
Një gjë tjetër për t’u theksuar është se fëmija mund të vërejë një ndryshim në shijen e qumështit të gjirit për shkak të alkoolit dhe të jetë më pak i entuziazmuar nga pirja.
Dhe mbani mend: Ndërsa pini vetëm një gotë standarde alkool në ditë nuk është provuar e dëmshme për foshnjat (veçanërisht nëse më pas prisni 2 orë para se të pomponi / ushqeni), nivelet më të larta të pirjes mund të rezultojnë në ndërhyrje në zbutje.
A duhet të pompoj dhe hedh, atëherë?
Nëse jeni një pirës i rastësishëm që pini një birrë një ose dy herë në javë, ndoshta nuk ka asnjë arsye për të pompuar dhe hedhur qumështin.
Pompimi dhe hedhja nuk e largon alkoolin nga qarkullimi i gjakut, kështu që nuk mund ta ndryshoni sasinë e alkoolit në qumësht edhe nëse e pomponi dhe e hidhni. Pompimi dhe hedhja duhet të bëhet vetëm për rehati dhe jo si një mënyrë për të provuar të metabolizoni alkoolin më shpejt.