MENU
klinika

Studimet tregojnë se...

A është e lidhur ndjeshmëria ndaj glutenit me infeksionet?

01.05.2021 - 18:29

Fëmijët që kontraktojnë infeksione të përsëritura – infeksione gastrointestinal (GI), por edhe infeksione të frymëmarrjes – në fillim të jetës kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të sëmundjes celiake, tregojnë disa studime.

Sëmundja  celiake është një sëmundje në të cilën zorra e hollë është tepër e ndjeshme ndaj glutenit, duke çuar në vështirësi në tretjen e ushqimit.

Megjithatë, nuk ka asnjë provë që infeksionet në të vërtetë shkaktojnë sëmundje celiake dhe rreziku i përgjithshëm i diagnostikimit përfundimisht me këtë gjendje mbetet mjaft i ulët, madje edhe në mesin e atyre fëmijëve dhe të rriturve që kishin infeksione të shumta në një moshë shumë të re.

Pra, edhe nëse fëmija ka marrë shumë infeksione, ju ndoshta nuk keni nevojë të shqetësoheni shumë për sëmundjen celiake, por ja se çfarë duhet të dini.

Çfarë ndikojnë infeksionet në sëmundjen e celiake?

Mjekët nuk e dinë ende se çfarë e shkakton sëmundjen celiake. Gjenet – dhe nëse mbani të ashtuquajturat “gjenet e sëmundjes celiake” – janë faktori më i rëndësishëm nëse do të zhvilloni përfundimisht gjendjen.

Sidoqoftë, shumë njerëz i kanë këto gjene, dhe sëmundja celiake prek më pak se 1 përqind të popullsisë në përgjithësi. Meqenëse shumica dërrmuese e njerëzve që kanë gjenet “e duhura” nuk zhvillojnë kurrë sëmundjen celiake, studiuesit e dinë se duhet të ketë faktorë të tjerë në lojë.

Ka të ngjarë që të përfshihen gjene të tjerë që nuk janë zbuluar ende. Gjithashtu, klinicistët kanë ekzaminuar nëse përfshihet një lloj “shkaku” tjetër dhe kanë parë shtatzëninë dhe stresin si kandidatë të mundshëm. Disa studime kanë parë gjithashtu infeksione të shkaktuara nga viruse ose baktere për të përcaktuar nëse ato janë të lidhura në ndonjë mënyrë me zhvillimin e sëmundjes celiake.

Hulumtim mbi infeksionet gastrointestinal dhe sëmundjen Celiac

Është e mundur që të kesh një infeksion gastrointestinal, atë që mund të mendosh si “gripi i stomakut” në vitin e parë të jetë, që mund të ndikojë në rrezikun e sëmundjes celiake.

Një studim që përfshinte gati 300,000 foshnje të lindura në Gjermani midis 2005 dhe 2007 pa historinë e atyre fëmijëve me infeksione gastrointestinale dhe më pas përcaktoi se sa prej atyre ishin diagnostikuar me sëmundje celiake.

Studimi zbuloi se rreziku i sëmundjes celiake ishte një e treta më e lartë në mesin e fëmijëve që kishin një infeksion gastrointestinal në vitin e parë të jetës dhe se infeksionet e përsëritura gastrointestinale shoqëroheshin me “rrezik veçanërisht të rritur të sëmundjes celiake në jetën e mëvonshme”. Fëmijët të cilët kishin një infeksion të frymëmarrjes që foshnje gjithashtu kishin një rrezik pak të rritur të zhvillimit të sëmundjes celiake.

Studime shtesë

  • Studimi nga Gjermania nuk është i vetmi që gjen një lidhje midis infeksioneve virale dhe / ose bakteriale të hershme dhe një rreziku në rritje të sëmundjes celiake. Studime shtesë më të vogla gjithashtu kanë gjetur një lidhje, megjithëse të gjithë kanë parë mosha pak më të ndryshme të fëmijëve.
  • Në Norvegji, studiuesit vëzhguan më shumë se 72,000 fëmijë të lindur midis 2000 dhe 2009 dhe zbuluan se ata me 10 ose më shumë infeksione në 18 muajt e parë të jetës, kishin një rrezik dukshëm më të lartë për të zhvilluar më vonë sëmundjen celiake kur krahasoheshin me fëmijët që nuk kishin aq shumë infeksione.
  • Ky studim zbuloi se fëmijët me infeksione të traktit të poshtëm të frymëmarrjes si pneumonia ose bronkiti akut kishin më shumë gjasa të zhvillonin sëmundjen celiake, të ndjekur nga ata me gastroenterit (atë që mund të mendoni si “gripi i stomakut”) dhe infeksione të traktit të sipërm të frymëmarrjes (si gripi).
  • Dhe një studim tjetër, ky nga Suedia, vëzhgoi 954 fëmijë dhe zbuloi se pasja e tre ose më shumë “episodeve infektive” të raportuara nga prindërit gjatë gjashtë muajve të parë të jetës shoqërohej me një rrezik të rritur ndjeshëm për sëmundjen celiake të mëvonshme, pavarësisht nga lloji të infeksionit të përfshirë.
  • Për më tepër, foshnjat që kishin infeksione të përsëritura dhe që konsumonin një sasi të madhe gluteni kishin një rrezik edhe më të lartë.
  • Ndërsa hulumtimi në dispozicion tregon se prekja nga infeksionet, veçanërisht infeksionet e përsëritura dhe shumë herët në jetë, mund të rrisë rrezikun e sëmundjes celiake, rreziku i përgjithshëm është ende mjaft i ulët.
  • Megjithatë, për fat të keq ka pak informacion mbi atë që prindërit mund të bëjnë për të mbrojtur fëmijët e tyre, veçanërisht nëse sëmundja celiake shfaqet në familje. Megjithëse dikur mjekët menduan se ushqyerja me gji mund të ndihmojë në mbrojtjen e foshnjave, hulumtimet më të fundit kanë treguar se, për fat të keq, nuk ka efekt mbrojtës.
  • Nëse jeni të shqetësuar për infeksionet dhe sëmundjen celiake, ekziston një gjë që mund të bëni: sigurohuni që fëmija të bëjë të gjitha vaksinat e rekomanduara, përfshirë edhe vaksinën e gripit. Gjetjet nuk janë përfundimtare, por këto studime ofrojnë disa prova që shmangia e infeksioneve mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes celiake. Dhe nëse shqetësoheni, flisni me pediatrin për çdo simptomë të mundshme që mund të ketë fëmija.