Aknet janë një gjendje e zakonshme e lëkurës që prek gati 10% të popullsisë së botës.
Shumë faktorë kontribuojnë në zhvillimin e puçrrave, duke përfshirë prodhimin e sebumit dhe keratinës, bakteret që shkaktojnë puçrra, hormonet, poret e bllokuara dhe inflamacionin.
Lidhja midis dietës dhe puçrrave ka qenë e diskutueshme, por hulumtimet e fundit tregojnë se dieta mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e puçrrave.
Ky artikull do të rishikojë 7 ushqime që mund të shkaktojnë puçrra dhe do të diskutojë pse cilësia e dietës është e rëndësishme.
- Drithërat dhe sheqernat e rafinuar
Njerëzit me puçrra kanë tendencë të konsumojnë karbohidrate më të rafinuar sesa njerëzit me pak ose aspak puçrra.
Ushqimet e pasura me karbohidrate të rafinuara përfshijnë:
Bukë, drithëra ose ëmbëlsira të bëra me miell të bardhë
Makarona të bëra me miell të bardhë
Oriz i bardhë dhe petë orizi
Sode dhe pije të tjera të sheqerosura
Enmbëlsuesit si sheqeri i kallamit, shurup panje, mjaltë ose agave
Një studim zbuloi se njerëzit që konsumonin shpesh sheqerna të shtuara kishin një rrezik 30% më të madh të shfaqjes së puçrrave, ndërsa ata që hanin rregullisht ëmbëlsira dhe ëmbëlsirat kishin një rrezik 20% më të madh.
Ky rrezik i rritur mund të shpjegohet me efektet që kanë karbohidratet e rafinuara në sheqerin në gjak dhe nivelet e insulinës.
Karbohidratet e rafinuara absorbohen shpejt në qarkullimin e gjakut, gjë që ngre shpejt nivelet e sheqerit në gjak. Kur sheqernat në gjak rriten, nivelet e insulinës gjithashtu rriten për të ndihmuar në heqjen e sheqernave të gjakut nga qarkullimi dhe në qeliza.
Sidoqoftë, nivelet e larta të insulinës nuk janë të mira për personat me puçrra.
Insulina i bën hormonet androgjene më aktive dhe rrit faktorin e rritjes 1 (IGF-1) insulinë. Kjo kontribuon në zhvillimin e puçrrave duke i bërë qelizat e lëkurës të rriten më shpejt dhe duke rritur prodhimin e sebumit .
Nga ana tjetër, dietat me glikemë të ulët, të cilat nuk rrisin në mënyrë dramatike sheqernat në gjak ose nivelet e insulinës, shoqërohen me uljen e ashpërsisë së puçrrave. Ndërsa hulumtimi mbi këtë temë është premtues, nevojitet më shumë për të kuptuar më tej sesi karbohidratet e rafinuara kontribuojnë në puçrrat.
- Produktet e qumështit
Shumë studime kanë gjetur një lidhje midis produkteve të qumështit dhe ashpërsisë së puçrrave në adoleshentë . Dy studime zbuluan gjithashtu se të rriturit që konsumonin rregullisht qumësht ose akullore kishin katër herë më shumë gjasa të vuanin nga aknet .
Sidoqoftë, studimet e kryera deri më tani nuk kanë qenë cilësore.
Kërkimi i deritanishëm është përqendruar kryesisht tek adoleshentët dhe të rriturit e rinj dhe ka treguar vetëm një korrelacion midis qumështit dhe akneve, jo një lidhje shkak-pasojë.
Nuk është ende e qartë se si qumështi mund të kontribuojë në formimin e puçrrave, por ka disa teori të propozuara.
Qumështi dihet se rrit nivelet e insulinës, pavarësisht nga efektet e tij në sheqerin në gjak, gjë që mund të përkeqësojë ashpërsinë e puçrrave.
Qumështi i lopës përmban gjithashtu aminoacide që stimulojnë mëlçinë të prodhojë më shumë IGF-1, e cila ka qenë e lidhur me zhvillimin e akneve.
Megjithëse ekzistojnë spekulime se pse pirja e qumështit mund të përkeqësojë aknet, është e paqartë nëse qumështi luan një rol të drejtpërdrejtë. Nevojiten më shumë hulumtime për të përcaktuar nëse ekziston një sasi ose lloj specifik i qumështit që mund të përkeqësojë aknet.
- Ushqimi i shpejtë
Aknet lidhen fuqimisht me ngrënien e një diete të stilit perëndimor të pasur me kalori, yndyrë dhe karbohidrate të rafinuar.
Artikujt e ushqimit të shpejtë, të tilla si hamburgerët, nuggets, hot dog, patatet e skuqura, pijet e gazuara dhe milkshakes, janë bazat e një diete tipike perëndimore dhe mund të rrisin rrezikun e puçrrave.
Një studim i mbi 5,000 adoleshentëve dhe të rinjve kinezë zbuloi se dietat me shumë yndyrë ishin të lidhura me një rritje të rrezikut prej 43% të shfaqjes së akneve. Ngrënia e rregullt e ushqimit të shpejtë e rriti rrezikun me 17%.
Një studim i veçantë i 2,300 burrave turq zbuloi se ngrënia shpesh e burgerëve apo sallamit lidhej me një rritje të rrezikut prej 24% të shfaqjes së akneve.
Është e paqartë pse ngrënia e ushqimit të shpejtë mund të rrisë rrezikun e shfaqjes së akneve, por disa studiues propozojnë që ajo mund të ndikojë në shprehjen e gjenit dhe të ndryshojë nivelet e hormoneve në një mënyrë që promovon zhvillimin e akneve. Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se shumica e hulumtimeve mbi ushqimin e shpejtë dhe aknet kanë përdorur të dhëna të vetë-raportuara. Ky lloj studimi tregon vetëm modelet e zakoneve dietike dhe rrezikun e puçrrave dhe nuk dëshmon se ushqimi i shpejtë shkakton puçrra. Kështu, nevojiten më shumë hulumtime.
- Ushqime të pasura me yndyrna Omega-6
Dietat që përmbajnë sasi të mëdha të acideve yndyrore omega-6, si dieta tipike perëndimore, kanë qenë të lidhura me rritjen e niveleve të inflamacionit dhe puçrrave.
Kjo mund të jetë sepse dietat perëndimore përmbajnë sasi të mëdha misri dhe vajra soje, të cilat janë të pasura me yndyrna omega-6 dhe pak ushqime që përmbajnë yndyrna omega-3, si peshku dhe arrat. Ky çekuilibër i acideve yndyrore omega-6 dhe omega-3 e shtyn trupin në një gjendje inflamatore, e cila mund të përkeqësojë ashpërsinë e puçrrave.
Në të kundërt, plotësimi me acide yndyrore omega-3 mund të zvogëlojë nivelet e inflamacionit dhe është zbuluar se zvogëlon ashpërsinë e puçrrave.
Ndërsa lidhjet midis acideve yndyrore omega-6 dhe akneve janë premtuese, nuk ka pasur studime të kontrolluara rastësisht mbi këtë temë dhe kërkohet më shumë hulumtim.
- Çokollatë
Çokollata ka qenë një shkaktar i dyshuar i puçrrave që nga vitet 1920, por deri më tani, asnjë konsensus nuk është arritur.
Disa sondazhe informale kanë lidhur ngrënien e çokollatës me një rrezik në rritje të shfaqjes së akneve, por kjo nuk mjafton për të provuar se çokollata shkakton puçrra.
Saktësisht pse çokollata mund të rrisë aknet është e paqartë, megjithëse një studim zbuloi se ngrënia e çokollatës rriti reaktivitetin e sistemit imunitar ndaj baktereve që shkaktojnë puçrra, gjë që mund të ndihmojë në shpjegimin e këtyre gjetjeve.
Ndërsa kërkimet e fundit mbështesin një lidhje midis konsumit të çokollatës dhe puçrrave, mbetet e paqartë nëse çokollata në të vërtetë shkakton puçrra.
- Pluhuri i proteinave
Proteina është një suplement i njohur dietik. Është një burim i pasur i aminoacideve leucinë dhe glutaminë. Këto aminoacide bëjnë që qelizat e lëkurës të rriten dhe ndahen më shpejt, gjë që mund të kontribuojë në formimin e puçrrave.
Aminoacidet mund të stimulojnë trupin për të prodhuar nivele më të larta të insulinës, e cila ka qenë e lidhur me zhvillimin e akneve.
Disa raste studimore kanë raportuar një lidhje midis konsumit të proteinave dhe puçrrave në atletët meshkuj.
Një tjetër studim gjeti një korrelacion të drejtpërdrejtë midis ashpërsisë së puçrrave dhe përdorimit të shtesave te proteinave.
Këto studime mbështesin një lidhje midis proteinave pluhur dhe puçrrave, por kërkohen shumë më tepër hulumtime për të përcaktuar nëse proteina pluhur shkakton puçrra.
- Ushqimet ndaj të cilave jeni të ndjeshëm
Është propozuar që puçrrat janë një sëmundje inflamatore.
Kjo mbështetet nga fakti që ilaçet anti-inflamatore, si kortikosteroidet, janë trajtime efektive për puçrra të rënda dhe se njerëzit me puçrra kanë nivele të larta të molekulave inflamatore në gjakun e tyre.
Një mënyrë se si ushqimi mund të kontribuojë në inflamacion është përmes ndjeshmërisë së ushqimit, i njohur gjithashtu si reaksione të mbindjeshmërisë së vonuar.
Ndjeshmëritë ndaj ushqimit ndodhin kur sistemi imunitar identifikon gabimisht ushqimin si një kërcënim dhe fillon një sulm imunitar kundër tij.
Kjo rezulton në nivele të larta të molekulave pro-inflamatore që qarkullojnë në të gjithë trupin, të cilat mund të përkeqësojnë aknet.
Meqenëse ka ushqime të panumërta ndaj të cilave sistemi imunitar mund të reagojë, mënyra më e mirë për të kuptuar shkaktarët tuaj unikë është duke përfunduar një dietë eliminimi nën mbikëqyrjen e një dieteologu ose specialistit të të ushqyerit.
Dietat eleminuese funksionojnë duke kufizuar përkohësisht numrin e ushqimeve në dietë në mënyrë që të eliminoni shkaktarët dhe të arrini lehtësimin e simptomave, pastaj duke shtuar sistematikisht ushqime duke ndjekur simptomat dhe duke kërkuar modele të pranueshme nga trupi.
Testimi i ndjeshmërisë së ushqimit, të tilla si Testimi i Lirimit të Ndërmjetësit (MRT), mund të ndihmojë në përcaktimin se cilat ushqime çojnë në inflamacion të lidhur me imunitetin dhe të sigurojë një pikënisje më të qartë për dietën tuaj të eliminimit.
Ndërsa duket se ka një lidhje midis inflamacionit dhe puçrrave, asnjë studim nuk ka hetuar drejtpërdrejt rolin specifik të ndjeshmërisë së ushqimit në zhvillimin e tij.
Kjo mbetet një fushë premtuese e kërkimit për të ndihmuar të kuptoni më mirë sesi ushqimi, sistemi imunitar dhe inflamacioni ndikojnë në zhvillimin e akneve.