Gastropareza, e quajtur edhe zbrazja e vonuar e stomakut, është një çrregullim i aparatit tretës që bën që ushqimi të mbetet në stomak për një periudhë kohe më të gjatë se mesatarja.
Kjo ndodh sepse nervat që lëvizin ushqimin përmes traktit tretës janë dëmtuar, kështu që muskujt nuk punojnë siç duhet. Si rezultat, ushqimi rri në stomak i patretur.
Shkaku më i zakonshëm i gastroparezës është diabeti. Mund të zhvillohet dhe përparojë me kalimin e kohës, veçanërisht në ato me nivele të pakontrolluara të sheqerit në gjak.
Simptomat e gastroparezës
Më poshtë janë simptomat e gastroparesis:
urth
nauze
të vjella të ushqimit të patretur
ngopja e hershme pas një vakti të vogël
humbje peshe
fryrje
humbja e oreksit
nivelet e glukozës në gjak që janë të vështira për tu stabilizuar
spazma në stomak
zbaticë acidi
Simptomat e gastroparezës mund të jenë të vogla ose të rënda, në varësi të dëmtimit të nervit vagus, një nerv i gjatë kranial që shtrihet nga truri në organet e barkut, përfshirë ato të traktit tretës.
Simptomat mund të ndizen në çdo kohë, por janë më të zakonshme pas konsumimit të ushqimeve me fibra të larta ose yndyrë të lartë, të cilat të gjitha treten ngadalë.
Faktorët e rrezikut për gastroparezë
Gratë me diabet kanë një rrezik të lartë për zhvillimin e gastroparezës. Kushtet e tjera mund të rrisin rrezikun për zhvillimin e çrregullimit, përfshirë operacionet e mëparshme të barkut ose një histori të çrregullimeve të të ngrënit.
Sëmundjet dhe kushtet e tjera përveç diabetit mund të shkaktojnë gastroparezë, si:
infeksionet virale
sëmundja e zbaticës së acidit
çrregullime të muskujve të lëmuar
Sëmundje të tjera mund të shkaktojnë simptoma të gastroparezës, duke përfshirë:
Semundja e Parkinsonit
Pankreatiti kronik
Fibroza cistike
Sëmundje të veshkave
Sindroma Turner
Ndonjëherë asnjë shkak i njohur nuk mund të gjendet, edhe pas testimit të gjerë.
Shkaqet e gastroparezës
Njerëzit që kanë gastroparezë kanë dëmtim të nervit vagus. Kjo dëmton funksionin nervor dhe tretjen sepse impulset e nevojshme për të ngrënë ushqimin ngadalësohen ose ndalen. Gastropareza është e vështirë të diagnostikohet dhe kështu shpesh nuk trajtohet.
Gastropareza është më e zakonshme tek njerëzit që kanë nivele të larta të pakontrolluara të glukozës në gjak për një periudhë të gjatë kohore. Periudhat e zgjatura të glukozës së lartë në gjak shkaktojnë dëmtime nervore në të gjithë trupin.
Nivelet kronike të larta të sheqerit në gjak gjithashtu dëmtojnë enët e gjakut që furnizojnë nervat dhe organet e trupit me ushqim dhe oksigjen. Kjo përfshin nervin vagus dhe traktin tretës, të dyja përfundimisht çojnë në gastroparesis.
Meqenëse gastropareza është një sëmundje progresive, dhe disa nga simptomat e saj si urthi kronik ose të përziera duken të zakonshme, ju nuk mund të kuptoni se keni këtë çrregullim.
Trajtimi i gastroparezës
Mjeku gjithashtu ka të ngjarë të rregullojë regjimin e insulinës sipas nevojës. Ata mund të rekomandojnë sa vijon:
duke marrë insulinë më shpesh ose duke ndryshuar llojin e insulinës që merrni
marrja e insulinës pas ngrënies
kontrollimi i niveleve të glukozës në gjak shpesh pas ngrënies dhe marrja e insulinës kur është e nevojshme
Mjeku do të jetë në gjendje t’ju japë udhëzime më specifike se si dhe kur të merrni insulinë.
Stimulimi elektrik gastrik është një trajtim i mundshëm për raste të rënda të gastroparezës. Në këtë procedurë, një pajisje futet kirurgjikisht në bark. Ajo jep impulse elektrike në nervat dhe muskujt e lëmuar të pjesës së poshtme të stomakut. Kjo mund të zvogëlojë nauzet dhe të vjellat.
Në raste të rënda, të sëmurët me gastroparezë afatgjatë mund të përdorin tuba ushqyes dhe ushqim të lëngshëm.