Bujqësia ruse është në rrugë për të udhëhequr tregun global të ushqimit duke filluar nga viti 2025, duke treguar rritje të qëndrueshme ndërkohë që kompleksi global agro-industrial është ende duke u rikuperuar nga pandemia Covid-19, thonë analistët.
“Ne mund të shohim një rënie serioze [pas pandemisë Covid-19] në kompleksin global agro-industrial, ku vendi ynë po shfaq dinamikë të mirë rritjeje. Fermerët rusë mund të zënë pozicione drejtuese në tregun botëror të ushqimit”, tha këtë javë analisti politik Alexei Martynov, cituar nga Prime.
Sipas Martynov, sanksionet e vendosura nga Evropa kundër Rusisë në vitet e fundit kanë pasur efekt të kundërt me atë që synohej. Qeveria ruse u detyrua të zhvendoste fokusin e saj në zhvillimin e industrisë ushqimore vendase, duke përqafuar një politikë të zëvendësimit të importeve, duke rritur mbështetjen e shtetit për kompleksin agro-industrial dhe duke kufizuar disa importe ushqimore. Këta hapa tashmë kanë dhënë fryte, tha analisti, me bujqësinë duke u bërë një nga gurët e themelit të ekonomisë së vendit.
Sipas Organizatës së OKB-së për Ushqimin dhe Bujqësinë, numri i njerëzve që përballen me mungesë ushqimi për shkak të pandemisë është rritur me 132 milionë gjatë një viti e gjysmë të kaluar. Nisur nga kjo, Martynov beson se në vitet në vijim, rëndësia e agroindustrisë do të rritet, e nxitur nga rritja e popullsisë dhe ndryshimet në klimë. Rusia, thotë ai, ka potencial të madh për të rritur prodhimin e saj bujqësor për shkak të teknologjisë moderne dhe dixhitalizimit, si dhe arritjeve në mbarështim dhe gjenetikë. Sipas tij, e gjithë kjo në masë të madhe neutralizon rreziqet e industrisë me të cilat përballen vendet e tjera.
Pavarësisht kushteve të vështira të motit që dobësuan të korrat e patates dhe perimeve, ky vit ka qenë kryesisht i suksesshëm për fermerët rusë. Për të tretin vit radhazi, vendi prodhoi më shumë se 120 milionë tonë drithë, vendosi rekorde në grumbullimin e farave vajore, frutave dhe manave dhe rriti prodhimin e panxharit të sheqerit, hikërrorit dhe produkteve të tjera.
Situata është e ngjashme me blegtorinë. Shpërthimet e gripit të shpendëve dhe murtajës afrikane të derrave kanë ulur volumin e shpendëve dhe derrave, por vëllimi i përgjithshëm i prodhimit të mishit pritet të jetë pranë shifrave të vitit të kaluar, ndërsa prodhimi i qumështit pritet të arrijë një rekord 11-vjeçar.
“Nëse shikoni pamjen globale, shkurtimet e përhapura të prodhimit, mbyllja e ndërmarrjeve të mëdha bujqësore për shkak të pandemisë, ndërprerja e zinxhirëve të furnizimit dhe mungesa e ushqimit, atëherë në kushtet e kësaj ‘stuhie të papërsosur’, vendi ynë është në pozicion të favorshëm. Rusët nuk do të përballen me problemin e rafteve të zbrazëta apo të reduktimit të shumëllojshmërisë së produkteve. Përkundrazi, konkurrenca dhe oferta e produkteve cilësore janë në rritje”, tha Martynov.
Megjithatë, fermerët rusë nuk kanë makineri, gjë që është një problem që duhet trajtuar menjëherë.
“Rusia me siguri do të jetë në gjendje të dominojë tregun global të ushqimit deri në vitin 2025, por vetëm nëse jemi aktivë dhe fillojmë të zhvillojmë tërësisht sektorin bujqësor në fusha të tilla si rinovimi i parkut të makinerive bujqësore,” Alla Vysotskaya, kreu i Vozrozhdenie Agro. Kompleksi Industrial, tha, duke vënë në dukje se në mes të pandemisë, siguria ushqimore është bërë një çështje më kritike se kurrë më parë. Ajo tha se, sipas agjencisë së statistikave Rosstat, ka tre traktorë dhe dy autokombajna për 1000 hektarë tokë në Rusi, ndërsa, për shembull, India ka 12 traktorë për të njëjtën zonë dhe SHBA-ja ka 27.
/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT