1.KAFE E AKTIVIZUAR ME QYMYR. Kur një ushqim është i zi, 9 herë nga 10 varet nga qymyri i përzier me brumin. Përdoret kryesisht në produkte të pjekura, si një “ngjyrues” (E 153), në disa kafene angleze gjithashtu përfundoi në kapuçino. Kafja e qymyrit është shumë e zezë, por nuk përmban kafeinë dhe në të vërtetë është më shumë sesa një ekspres, është një latte, nga ato që përmbushin mbi të gjitha shijen anglo-saksone. Në botë është i famshëm si “latte me qymyr”.
2.KAFE PA NGJYRA. Kafja dihet se është një nga armiqtë e smaltit të dhëmbëve dhe kjo është arsyeja pse disa njerëz preferojnë të mos e konsumojnë atë. David dhe Adam Nagy, dy vëllezër sllovakë, i menduan ata kur nxorrën në treg CLR CFF, kafenë “pa ngjyrë”, të përbërë nga kafe dhe ujë me cilësi Arabica, me dozë të dyfishtë kafeine në krahasim me një ekspres normal. Sidoqoftë, pak dihet për procesin që e lejoi atë të hiqte qafe “të zezën”.
3.KAFE ME QYMYR (Të Djegur). Një kafe që shërbehet me një copë të bukur qymyri në avull? Kopi Joss nuk është asgjë e re: u shpik nga pronari i një lokali në Xhakarta (Indonezi) në vitet 1960.
Ashtu si shumica e kafesë në këto pjesë, ajo bëhet me një pluhur kafeje dhe disa lugë sheqer në të cilën u shtohet uji nga një kazan, e ndjekur nga një copë qymyri që digjet nga një sobë.
Arsyeja? Duket se të bën të tretesh …
4.AVOLATTE. E përshkruar si “moda më e fundit hipster”, Avolatte është një kafe me qumësht që shërbehet në një guaskë avokado. Është një shpikje e barmenëve në Truman Cafe në Melburn (Australi). Por mediat sociale dhe Instagram i kanë dhënë një çerek ore të famshëm në të gjithë botën.
5.Asskicker. Le ta pranojmë: disa njerëz e kanë të pamundur të zgjohen pa kafe. Dhe ka nga ata që marrin dyfishin e saj për të dyfishuar dozën e kafeinës. Por për të provuar një kafe shpërthyese duhet të shkoni deri në Christies Beach, Australi, në Viscous Cafe. Këtu pjata kryesore është Asskicker (fjalë për fjalë “që ju godet në prapanicë”), e cila sipas ideatorit të saj përmban 60 herë sasinë e kafeinës në një ekspres. Ndërsa një ekspres i rregullt përmban rreth 85 miligram kafeinë, kjo pije ka 5 gram.
Dhe kurrë mos e vrisni mendjen nëse mjekët kanë përcaktuar që mbidoza e kafeinës – e cila në varësi të burimit vendoset në kufij të barabartë ose më të madhe se 10, 11 ose 15 gram, për një të rritur – shkakton palpitacione që lehtë mund të çojnë në arrest kardiak.
6.INSOMNIA E ZEZE. Një kafe tjetër shumë e fortë, e cila mburret me 702 mg kafeinë për porcion, që është afërsisht dyfishi i dozës së rekomanduar ditore, është pagjumësia e zezë. Që nga viti 2016 është specialiteti i kafesë me të njëjtin emër në Kejptaun, Afrika e Jugut dhe për një kohë të shkurtër duket se ka patur një sukses të papritur: sipas krijuesve të saj, sot 6 tonë shitet në muaj, në 22 vende të botës.
7.TONIK ESPRESSO. Ndër trendet ushqimore të nisura nga Instagram është toniku i ekspresit i cili përbëhet nga një copë kafe ekspres me ujë tonik. Për shkak se është i lehtë për t’u bërë (thjesht shtoni ujë tonik në kafe, ose anasjelltas), restorantet në të gjithë botën gjithashtu e shërbejnë atë: nga Tokio në Perth, nga Stokholmi në Vjenë.