Ndërsa rrezet e diellit mund të bëjnë mrekulli për humorin tonë, është e rëndësishme që të mbrohemi nga rrezet e dëmshme të diellit me krem dielli dhe të mos kalojmë shumë kohë jashtë në vapën e madhe. Por mjekët thonë se ka mënyra se si mund të rrisni mbrojtjen nga dielli me atë që hani dhe në fund të parandaloni djegien nga dielli.
Megan Rossi, një eksperte për shëndetin dhe ushqimin, ka thënë se mund të mbroheni 40% më shumë nga dielli me një kimikat mbrojtës të lëkurës që gjendet në disa fruta dhe perime të kuqe dhe portokalli. Pretendimet e saj mbështeten gjithashtu nga mjeku i përgjithshëm i NHS dhe eksperti i lëkurës, Dr Raj Arora.
Dr Rossi postoi në Instagram për të ndarë këshillën, duke shpjeguar:
Megjithëse kremi i diellit është gjithmonë jetik, ajo që hani gjithashtu mund t’ju mbrojë nga dëmtimi UV falë kimikateve që mbrojnë lëkurën të quajtur likopeni dhe beta-karoten që gjenden në fruta dhe perime. si: shalqi, speca të kuq, si dhe domate.
Sipas një studimi, ata që hëngrën 40 gram salcë domate me vaj ulliri çdo ditë për 10 javë, pësuan 40 përqind më pak djegie nga dielli sesa ata që nuk e konsumuan.
Likopeni në domate gjithashtu mund të na mbrojë nga faktorë të tjerë mjedisorë si ndotja, rrezatimi dhe tymi.