Gluteni ka qenë nën vëzhgim gjatë disa viteve të fundit nga dietologët dhe ata që kanë kushte të caktuara mjekësore.
Shumë njerëz zgjedhin të hanë një dietë pa gluten ose sepse gluteni i bën ata të sëmurë rëndë, ata janë të ndjeshëm ndaj tij, ose sepse besojnë se kufizimi i tij në dietën e tyre është pjesë e strategjisë për humbje peshe.
Për njerëzit me një gjendje si sëmundja celiac (ndjeshmëria ndaj glutenit), mënyra e vetme për ta trajtuar atë është t’i përmbahen një diete pa gluten. Megjithatë, kjo është e vështirë sepse shumë ushqime kanë përbërës të paetiketuar që përmbajnë sasi të vogla gluteni.
Aktualisht nuk ka asnjë ilaç të aprovuar për sëmundjen celiac, por shumë suplemente dietike pretendojnë se ndihmojnë njerëzit të tresin glutenin nëse ekspozohen aksidentalisht. Megjithatë, ka prova të skanuara për të mbështetur shumicën e pretendimeve.
Pse më duhet një suplement i enzimës gluten?
Sipas një studimi të vitit 2020, deri në dy të tretat e njerëzve me sëmundje celiake që janë në një dietë të kontrolluar mirë dhe pa gluten janë ende të ekspozuar ndaj ndotjes me gluten.
Një dietë pa gluten është aktualisht mënyra e vetme për të trajtuar gjendjen, kështu që të kesh një plan rezervë në rast ekspozimi aksidental është e dobishme. Këtu hyjnë suplementet.
Megjithatë, duhet të dini se suplementet dietike janë të ndryshme nga ilaçet. Kompanitë biofarmaceutike aktualisht po hulumtojnë sasi në dukje të pafundme të suplementeve dietike për të ndihmuar ata që nuk mund ta tresin glutenin ose që zgjedhin ta shmangin atë. Shumë produkte në treg tashmë pretendojnë se janë enzima tretëse që shpërbëjnë glutenin, por nuk kanë kërkime të shëndosha që i mbështesin ato.
Si funksionojnë suplementet dhe terapitë e enzimës së glutenit?
Aktualisht, nuk ka shumë prova për të mbështetur që suplementet enzimë funksionojnë pasi hulumtimi është ende shumë i ri. Por ato që po hulumtohen aktualisht funksionojnë me një sërë metodash komplekse për të parandaluar ndarjen dhe thithjen e glutenit në trup duke:
modifikuar glutenin në ushqime në mënyrë që të mos shkaktojë acarime
duke mbajtur glutenin brenda zorrëve në atë që quhet lumen i zorrëve, kështu që nuk mund të tretet plotësisht dhe të qarkullojë
parandalimi i glutenit të tretur ose përbërësve të tij nga përthithja përmes zorrëve
duke e bërë glutenin e tretur më pak inflamator
Shumë suplemente dietike janë në dispozicion për t’ju ndihmuar të tretni glutenin ose ta pengojnë atë të ndikojë tek ju, por jo shumë prej tyre janë provuar të jenë efektive.
Në përgjithësi, duhet të jeni të kujdesshëm ndaj suplementeve që premtojnë të lehtësojnë simptomat e sëmundjes celiac, ose që do t’ju lejojnë të hani gluten pa përjetuar një shpërthim.