ovid-19 mund të jetojë në sipërfaqet e ushqimeve të caktuara për një javë të tërë, sipas një studimi të ri të kryer nga Agjencia e Standardeve Ushqimore në Mbretërinë e Bashkuar.
Studiuesit e depozituan qëllimisht virusin në produkte dhe ambalazhe si perime, produkte të pjekura dhe pije të konservuara, për të vëzhguar se sa kohë mund të jetojë Covid në sipërfaqet e tyre.
5 artikuj ushqimorë në të cilat Covid-19 mund të jetojë për ditë të tëra:
Brokoli: Deri në pesë ditë
Djathi: Disa ditë deri në një javë
Mishi i ftohur: nga disa ditë deri në një javë
Sipërfaqet plastike, duke përfshirë shishet plastike: Tre ditë deri në një javë
Specat e freskët në frigorifer: Deri në një javë
Ja se si t’i konsumoni në mënyrë të sigurtë këto artikuj ushqimorë
Fatmirësisht, sipërfaqet e shumicës së ushqimeve panë një rënie të madhe të niveleve të virusit brenda 24 orëve të para, duke përfshirë mollët, pastat dhe kanaçet e aluminit. Kështu që nuk keni nevojë të bëni dezinfektim të rëndë.
Megjithatë, ekspertët sugjerojnë procedura standarde të blerjeve ushqimore si larja e produkteve të freskëta dhe pastrimi tërësisht i duarve përpara se të përgatisni dhe hani këto ushqime.