Nëse jeni një adhurues i djathit, rekomandimi për të shmangur disa djathra të butë gjatë shtatzënisë mund të duket krejtësisht demoralizues.
Me disa djathëra të butë të ndaluar për 9 muaj, mund të pyesni veten nëse mozzarella mund të jetë gjithashtu e pasigurt në shtatzëni.
Për fat të mirë, ka një lajm të mirë për djathin tuaj të preferuar. Për sa kohë që është bërë nga qumështi i pasterizuar, mocarela (madje edhe varieteti më i butë i freskët) është pothuajse universalisht i sigurt për t’u ngrënë gjatë shtatzënisë.
Çfarë është e sigurt kur bëhet fjalë për mocarela gjatë shtatzënisë?
Pasterizimi është një proces i ngrohjes së ushqimeve – produkteve të qumështit në veçanti – në temperatura mjaft të larta për të vrarë patogjenët.
Për shkak se pasterizimi praktikisht eliminon bakteret e dëmshme, mocarela e bërë nga qumështi i pasterizuar është mirë për t’u konsumuar gjatë shtatzënisë, si e gatuar, ashtu edhe në formën e saj të freskët dhe të papjekur.
Lexoni me kujdes etiketat e ushqimeve për t’u siguruar që çdo mocarela që blini është bërë me qumësht të pasterizuar. Ose, nëse darkoni jashtë, mos kini frikë të bëni pyetje rreth origjinës së djathit në makaronat ose sallatën tuaj.
Çfarë duhet të shmangni kur bëhet fjalë për mocarela gjatë shtatzënisë?
Zgjedhja e mocarelës së pasterizuar është kritike sepse rreziqet e të ngrënit të djathit të butë gjatë shtatzënisë zbresin në një bakter në veçanti: listerinë. Kur qumështi i papasterizuar ose i papërpunuar përdoret për të bërë djathëra të butë, listeria ka më shumë mundësi të rritet dhe potencialisht të shkaktojë infeksion.
Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), listerioza (infeksioni bakterial i shkaktuar nga listeria) është veçanërisht serioz në shtatzëni.
Kur jeni shtatzënë, keni 10 herë më shumë gjasa se njerëzit e tjerë të merrni një infeksion me listeria dhe infeksioni mund të përhapet tek foshnjat në mitër. Mund të rezultojnë komplikime serioze, duke përfshirë abort, lindje të vdekur, lindje të parakohshme dhe madje edhe vdekje tek të porsalindurit.
Përtej shqetësimeve të pasterizimit, përdorni shqisat për të vlerësuar sigurinë e çdo djathi të dyshimtë.
Nëse mocarela ka një erë të keqe ose ndonjë myk të dukshëm, mos e hani. Sidomos gjatë shtatzënisë, është mirë të ndiqni shprehjen e vjetër të prishjes së ushqimit: Kur keni dyshime, hidheni jashtë!