MENU
klinika

Të gjitha lëndët ushqyese që përmban

Çfarë ka në qumështin e gjirit?

12.10.2023 - 16:04

Akademia e Pediatrisë (AAP) rekomandon fuqimisht ushqyerjen ekskluzive me gji për gjashtë muajt e parë të jetës dhe që ushqyerja me gji të vazhdojë për të paktën 12 muaj. Është optimale si për foshnjat ashtu edhe për nënat. Për foshnjat, ai mund të mbrojë kundër infeksioneve dhe të zvogëlojë shkallën e problemeve shëndetësore të mëvonshme, duke përfshirë diabetin, obezitetin dhe astmën. Për nënat, ushqyerja me gji ndihmon mitrën të tkurret dhe gjakderdhja të pushojë më shpejt pas lindjes. Ushqyerja me gji mund të zvogëlojë rrezikun e kancerit të gjirit dhe vezoreve dhe gjithashtu ofron një mënyrë të shkëlqyer për nënat që të lidhen me foshnjat e tyre. Përparësitë e ushqyerjes me gji janë të shumta. Qumështi i gjirit është burimi më i mirë i të ushqyerit për një foshnjë të re. Shumë përbërës në qumështin e gjirit ndihmojnë në mbrojtjen e foshnjës kundër infeksioneve dhe sëmundjeve. Proteinat në qumështin e gjirit treten më lehtë sesa në formulën ose qumështin e lopës. Kalciumi dhe hekuri në qumështin e gjirit gjithashtu absorbohen më lehtë.

Lëndët ushqyese që gjenden në qumështin e gjirit

Më poshtë është një përmbledhje e shkurtër e përbërësve të qumështit të gjirit dhe lëndëve ushqyese që ato ofrojnë për fëmijën tuaj:

*Proteinat

Qumështi i njeriut përmban dy lloje proteinash: hirrë dhe kazeinë. Përafërsisht 60% është hirrë, ndërsa 40% është kazeinë. Ky ekuilibër i proteinave mundëson tretje të shpejtë dhe të lehtë. Nëse qumështi artificial, i quajtur edhe formulë, ka një përqindje më të madhe të kazeinës, do të jetë më e vështirë për foshnjën të tretet. Përafërsisht 60-80% e të gjithë proteinave në qumështin e njeriut është proteina e hirrës. Këto proteina kanë veti të shkëlqyera mbrojtëse ndaj infeksioneve. Më poshtë renditen proteinat specifike që gjenden në qumështin e gjirit dhe përfitimet e tyre:

Laktoferina pengon rritjen e baktereve të varura nga hekuri në traktin gastrointestinal. Kjo pengon disa organizma, si koliformet dhe majanë, që kërkojnë hekur.

IgA sekretore funksionon gjithashtu për të mbrojtur foshnjën nga viruset dhe bakteret, veçanërisht ato ndaj të cilave ekspozohen foshnja, nëna dhe familja. Ndihmon gjithashtu në mbrojtjen kundër E. Coli dhe ndoshta nga alergjitë. Imunoglobulina të tjera, duke përfshirë IgG dhe IgM, në qumështin e gjirit gjithashtu ndihmojnë në mbrojtjen kundër infeksioneve bakteriale dhe virale. Ngrënia e peshkut mund të ndihmojë në rritjen e sasisë së këtyre proteinave në qumështin të gjirit.

Lizozima është një enzimë që mbron foshnjën nga E. Coli dhe Salmonella. Gjithashtu nxit rritjen e florës së shëndetshme të zorrëve dhe ka funksione anti-inflamatore.

Faktori Bifidus mbështet rritjen e laktobacilit. Lactobacillus është një bakter i dobishëm që mbron fëmijën nga bakteret e dëmshme duke krijuar një mjedis acid ku ai nuk mund të mbijetojë.

*Yndyrnat

Qumështi i njeriut përmban gjithashtu yndyrna që janë thelbësore për shëndetin e foshnjës. Është e nevojshme për zhvillimin e trurit, përthithjen e vitaminave të tretshme në yndyrë dhe është burimi kryesor i kalorive. Acidet yndyrore me zinxhir të gjatë nevojiten për zhvillimin e trurit, retinës dhe sistemit nervor. Ato depozitohen në tru gjatë tremujorit të fundit të shtatzënisë dhe gjenden edhe në qumështin e gjirit.

*Vitaminat

Sasia dhe llojet e vitaminave në qumështin e gjirit lidhet drejtpërdrejt me marrjen e vitaminave të nënës. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që ajo të marrë ushqimin e duhur, duke përfshirë vitaminat. Vitaminat e tretshme në yndyrë, duke përfshirë vitaminat A, D, E dhe K, janë të gjitha jetike për shëndetin e foshnjës. Vitaminat e tretshme në ujë si vitamina C, riboflavina, niacina dhe acidi pantotenik janë gjithashtu thelbësore. Për shkak të nevojës për këto vitamina, shumë mjek dhe konsulentë të laktacionit do t’i bëjnë nënat në gji të vazhdojnë marrjen e vitaminave para lindjes.

*Karbohidratet

Laktoza është karbohidrati kryesor që gjendet në qumështin e njeriut. Ai përbën afërsisht 40% të totalit të kalorive të siguruara nga qumështi i gjirit. Laktoza ndihmon në uljen e një numri të madh të baktereve të pashëndetshme në stomak, gjë që përmirëson përthithjen e kalciumit, fosforit dhe magnezit. Ndihmon në luftimin e sëmundjeve dhe nxit rritjen e baktereve të shëndetshme në stomak.

Qumështi i gjirit ka kombinimin perfekt të proteinave, yndyrave, vitaminave dhe karbohidrateve. Nuk ka asgjë më të mirë për shëndetin e fëmijës suaj. Leukocitet janë qeliza të gjalla që gjenden vetëm në qumështin e gjirit. Ato ndihmojnë në luftimin e infeksionit. Janë antitrupat, qelizat e gjalla, enzimat dhe hormonet që e bëjnë qumështin e gjirit ideal. Këto nuk mund të shtohen në formulë. Megjithëse disa gra nuk janë në gjendje të ushqejnë me gji, shumë që mendojnë se nuk munden në fakt janë në gjendje të ta bëjnë këtë. Konsulentët e laktacionit mund të ofrojnë mbështetje për gratë që mësojnë të ushqejnë fëmijën  me gji. Për ato që nuk munden, bankat e qumështit ose qumështi formulë mund të jenë një alternativë.