MENU
klinika

Kujdes!

Kur frutat mund të bëhen të rrezikshme?

02.01.2024 - 16:05

Frutat na vijnë shpesh në mënyra të ndryshme, të konservuara, të ngrira, të thara ose të lëngshme, që nuk janë tamam drejtpërdrejt nga natyra. Ky përpunim mund të heqë disa nga përfitimet ose të shtojë sheqer shtesë.

Kur hapni një kanaçe ose pini një lëng me qëllimin për të ngrënë fruta, ajo që merrni mund të mos jetë aq e shëndetshme sa mendoni. Kjo është arsyeja pse është mirë të dini sa vijon.

Minimizoni konsumin e frutave të thata

Si fillim, le të themi se frutat e thata janë një zgjidhje e lehtë, sepse përmbajnë pothuajse të njëjtën sasi lëndësh ushqyese si frutat e freskëta. Studiuesit zbuluan gjithashtu se njerëzit që hanë rregullisht fruta të thata kanë ushqim më të mirë të përgjithshëm.

Pra, cili është problemi? Epo, varet nga madhësia e porcionit dhe sheqeri. Tharja e frutave heq pjesën më të madhe të përmbajtjes së ujit. Uji dhe fibra është ajo që ju ndihmon të ndiheni të ngopur kur hani fruta

Për shembull, sa i përket rrushit dhe rrushit, nëse hani 15 kokrra rrushi, do të fryheni. Tani imagjinoni të hani 15 rrush të thatë. Kjo do të ketë një ndjenjë krejtësisht të ndryshme. Thjesht do të thotë që është më mirë të keni kujdes kur hani fruta të thata në mënyrë që të mos e teproni.

Shmangni frutat e konservuara në shurup

Nëse blini fruta të konservuara, është e rëndësishme të lexoni përbërësit. Arsyeja; Pse është më mirë të zgjidhni fruta të konservuara në ujë ose lëng 100% kundrejt shurupit. Shurupet në të cilat notojnë frutat e konservuara janë zakonisht të pasura me sheqer dhe shurup misri.

Kufizoni lëngjet dhe smoothiet

Pirja e frutave nuk është e njëjtë me të ngrënit e tyre, kështu që është një ide e mirë të ushtroni pak përmbajtje kur bëhet fjalë për lëngje frutash dhe smoothie. Gjithashtu, shumë lëngje frutash dhe smoothie mund të përmbajnë mjaft sheqer. Moderimi është çelësi.

Kontrolloni frutat e ngrira për sheqer

Keni vënë re temën deri tani? Po… gjithçka ka të bëjë me shmangien e sheqerit të shtuar. Pra, kur blini boronica të ngrira, luleshtrydhe ose fruta të tjera, kontrolloni etiketën për sheqer të shtuar.

Si përfundim, është gjithmonë më mirë të hani fruta të plota. Por e vërteta është se ndonjëherë, frutat e freskëta thjesht nuk janë të dobishme ose të disponueshme. Në këtë rast, zgjidhni lëngje të thata ose frutash, thjesht është mirë të lexoni etiketat e përbërësve në mënyrë që të dini se çfarë po zgjidhni.

Në fund të fundit, ngrënia e çdo fruti në çfarëdo forme është e dobishme, vetëm se disa zgjedhje janë më të mira se të tjerat.