Konsumimi i alkoolit në sasi të moderuar ose të madhe mund të ketë shumë efekte negative shëndetësore, duke përfshirë rritjen e mundësisë për të zhvilluar kancer kolorektal. Kanceri kolorektal zhvillohet në zorrët e trasha ose në rektum.
Si ndikon alkooli në rrezikun e kancerit kolorektal?
Konsumimi i alkoolit është një faktor kryesor rreziku për zhvillimin e kancerit kolorektal. Lidhja është krijuar mirë dhe rreziku duket të jetë më i madh për ata që pinë shumë alkool.
Alkooli që gjendet në pijet alkoolike quhet etanol. Zbërthimi i etanolit nga trakti gastrointestinal mund të gjenerojë substanca toksike si acetaldehidi. Këto substanca mund të dëmtojnë ADN-në e qelizave në zorrën e trashë dhe në rektum. Dëmtimi i ADN-së së tyre mund të shkaktojë që qelizat të riprodhohen në mënyrë të pakontrolluar dhe të formojnë një tumor.
Etanoli gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime në mikrobiomën e zorrëve që shkaktojnë inflamacion të zorrëve dhe ndoshta aktivizojnë enzimat që ju bëjnë më të prirur për të zhvilluar kancer.
Çrregullimi i përdorimit të alkoolit dhe kanceri kolorektal
Në një studim të madh nga Tajvani, studiuesit analizuan lidhjen midis çrregullimit të përdorimit të alkoolit dhe rrezikut të kancerit kolorektal midis 49,095 njerëzve që zhvilluan kancer kolorektal. Çrregullimi i përdorimit të alkoolit përkufizohet si:
konsumi i zakonshëm i alkoolit
humbja e kontrollit mbi marrjen e alkoolit
gjendje negative emocionale kur nuk përdorni alkool
Studiuesit zbuluan se njerëzit me çrregullim të përdorimit të alkoolit kishin një shans 63.1% më të lartë për të zhvilluar kancer kolorektal sesa njerëzit pa çrregullim të përdorimit të alkoolit.
Rreziku u bë më i lartë me një kohëzgjatje më të gjatë të çrregullimit të përdorimit të alkoolit, duke arritur në 167% pas 11 vjetësh.
A mund të ndikojë gjenetika në kancerin kolorektal të lidhur me alkoolin?
Përafërsisht 10% e njerëzve që zhvillojnë kancer kolorektal kanë gjene të lidhura të kaluara nëpër familje.
Konsumimi i alkoolit është lidhur me një rrezik më të lartë të zhvillimit të zorrës së trashë tek njerëzit me një histori familjare të kancerit kolorektal krahasuar me njerëzit pa histori familjare.
A mund ta parandaloni kancerin kolorektal?
Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), mënyra më efektive për të reduktuar rrezikun e kancerit kolorektal është të kontrolloheni rregullisht duke filluar nga mosha 45 vjeç. Ekzaminimet mund të ndihmojnë në identifikimin e rritjeve të vogla të quajtura polipe përpara se të kthehen në kancer.
Zakone të tjera të jetesës që mund të zvogëlojnë rrezikun e kancerit kolorektal përfshijnë:
- rritjen e aktivitetit fizik
- duke mbajtur një peshë të shëndetshme
- kufizimi i konsumit të alkoolit (nëse pini)
- shmangia e duhanit (nëse pini duhan)
- duke bërë ndryshime dietike si ulja e marrjes së yndyrës shtazore dhe rritja:
- frutat
- perime
- drithërat e plota
Reduktimi i konsumit të alkoolit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të kancerit kolorektal. Megjithatë, mund të duhen shumë vite që rreziku juaj të bjerë në atë të dikujt që nuk ka pirë kurrë shumë.