Ekspertët britanikë po përsërisin së fundi që për të reduktuar tumoret në pacientët me kancer, kërkohen vetëm ndryshime të ditës së ushqimit, pasi dy studime kanë bërë lidhjen mes vajit të gatimit dhe kancerit. Ekspertët e shkollës së mjekësisë UCLA zbuluan se pacientët që reduktonin vajin e gatimit nga farat industriale, shfaqnin ulje të rritjes së kancerit, vetëm disa ditë pasi një studim tjetër theksoi se disa vajza farash të përpunuara po kontribuojë në kancerin mes të rinjve.
Në studimin e dytë i panë 100 me kancer të hershëm të prostatës gjatë ecurisë së një viti. Ata që kishin konsumuar ushqime me pak vaj vegjetal dhe hanin më shumë ushqime të shëndetshme si salmoni, kishin ndalim të rritjes së kancerit. Raporti i publikuar në revistën Journal of Clinical Oncology, ekzaminonte tipet e yndyrnave që konsumonin pacientët. Studime të mëparshem kanë treguar se ulja e nivelit të vajrave omega-6 e omega-3 në kafshët me kancer, ulte nivelin e rritjes së kancerit, shkruan rrjeti The Mirror.
Studimi i fundit vjen pas zbulimeve alarmuese të ‘American Cancer Society’ për vajrat e farave, i cili tregonte se kanceri zorrëve po rritej në Angli më shumë se në të gjitha vendet e tjera. Studimi i publikuar në revistën Lancet Oncology, zbuloi se kanceri hershëm në zorrën e trashë ka shfaqur një rritje 3.6% në vit te njerëzit e moshave 25 deri në 29. Tashmë doktorët paralajmërojnë se vaji industrial i lulediellit, misrin e farave të tjera industriale lidhet me raste të tilla.
Studimet kanë treguar se konsumimi i shumtë vajit të gatimit, veçanërisht atij të nxehtë dhe të ripërdorur, mund të rritë rrezikun e zhvillimit të kancerit. Për të parandaluar këtë, ekspertët rekomandojnë përdorimin e vajit të ullirit për gatim, si dhe zvogëlimin e sasisë së vajit të përdorur gjatë gatimit.
Në të njëjtën kohë, ata rekomandojnë konsumimin e më shumë frutave dhe perimeve të freskëta, që përmbajnë antioksidantë dhe substancat ushqyese që mund të ndihmojnë në luftën kundër kancerit. Po ashtu, edhe konsumimi i peshkut të pasur me acidet yndyrore të shëndetshme, si Omega-3, mund të ndihmojë në reduktimin e rrezikut të kancerit. Kjo tregon se ndryshimet e vogla dietën e ushqimit mund të kenë një impakt të madh në shëndetin tonë dhe mund të na ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të rënda si kanceri. Është e rëndësishme të kujdesemi për ushqimin dhe të bëjmë zgjedhje të shëndetshme për të mbrojtur shëndetin tonë.