MENU
klinika

Përmbysje e rezultateve të sondazheve

Asgjë nuk shkoi siç pritej…

11.09.2018 - 10:30

Zgjedhjet në 9 shtator në Suedi dukej se ishin një “qortim” për politikat bujare të refugjatëve të vendit që pas krizës së migrantëve të vitit 2015 dhe një sinjal tjetër se populizmi evropian është në rritje.

Demokratët suedezë, kinder emigrantëve- do të bëheshin partia më e madhe e vendit. Socialdemokratët qeverisës do të binin viktimë e keqtrajtimit që godet partitë e qendrës së majtë anembanë botës. Dhe blloku i tyre i partive të qendrës së djathtë, Aleancës, pritej të fitonin mjaftueshëm për të zgjedhur kryeministrin Stefan Lofven dhe për të formuar qeverinë e ardhshme.

Në vend të kësaj, Social Demokratët fituan.

Sondazhet kishin treguar se ata do të merrnin më pak se 23% të votave, por ata përfunduan me 28.4%, vetëm 2.8 përqind më pak se katër vjet më parë dhe ende partia më e madhe deri më tani.

Demokratët e Suedisë shkuan nga 12.9% të votave katër vjet më parë në 17.6%, goxha rritje, por jo e mjaftueshme që ata të bëheshin partia e dytë më e madhe, siç kishin shpresuar.

Rezultati nuk ishte shumë larg nga parashikimet, vetëm një ose dy anketa kishin rezultuar në idenë që ata do të përfundonin si partia më e madhe.

“Ishte një rezultat shumë i mirë”, tha Anders Ygeman, udhëheqësi parlamentar i Social Demokratëve.

Më e rëndësishmja ishte pjesa e bllokut të majtë,që përfshin partinë e Gjelbër dhe të Majtë. Mori 40.7% të votave, 0.4 pikë përqindjeje më shumë se Aleanca.

Votat nga suedezët që jetojnë jashtë vendit nuk do të numërohen deri më 13 shtator, por aktualisht blloku i majtë duket se do të mbajë 144 vende në parlament, 143 Aleanca, ndërsa demokratët e Suedisë do të mbajnë 62 të tjerët.

Z. Kristersson dhe Aleanca janë zotuar të votojnë Z. Lofven pasi parlamenti të mblidhet më 24 shtator.

Megjithatë, pyetja është se kush mund të formojë një qeveri më pas. Të gjitha partitë mbajnë një bojkot të gjatë të demokratëve të Suedisë, për shkak të rrënjëve të partisë në lëvizjet ultranacionaliste raciste në vitet 1980. Pa ta, moderatorët do të luftojnë për të ndërtuar një koalicion, megjithëse ka ndonjë sugjerim se ata mund të mbështeten në mbështetjen e jashtme nga demokratët e Suedisë për një qeveri të pakicës.

Shumë parti shpresojnë të joshin partinë e qendrës dhe liberalët larg Aleancës

Ndërkohë, demokratët e Suedisë kanë patur një performancë disi zhgënjyese.

Udhëheqësi i partisë, Jimmie Akesson, menjëherë deklaroi gatishmërinë e tij për të formuar një qeveri me moderatorët. Por ndërsa disa në atë parti mendojnë se është koha që të përfshihen populistët në kornizën politike të vendit.

Ajo që është e sigurt është se zgjedhjet në Suedi nuk shkuan siç pritej, por të paktën u shmangë rreziqet nga Demokratët Suedezë, të cilë janë kundër migraconit, dhe mund të shiheshin si kërcënim nëse rezultatet e votimeve do të ishin favorizuese për ta.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rreziqet pas zgjedhjeve

E ardhmja e pasigurtë e Suedisë…