MENU
klinika

Rreziqet pas zgjedhjeve

Kriza e Suedisë së shpejti mund të jetë edhe e Evropës…

05.09.2018 - 11:30

Në më pak se një muaj, suedezët do të votojnë në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2018. 

Që nga viti 2012, Suedia ka pranuar më shumë refugjatë sesa çdo vend tjetër evropian. Pas disa dekadash me nivele relativisht të larta të imigracionit, pothuajse një në pesë suedezë tani është i huaj.

Suedia sot përballet me një ndjesi gjithnjë e më të tensionuar sociale për shkak të këtij revolucioni demografik.

Bindja e demokratëve të Suedisë për të ndryshuar rrënjësisht idetë e Suedisë ndaj emigracionit dhe krimit shpjegon ngritjen e tyre në politikën kombëtare.

Vetëm rreth gjysma e 349 vendeve parlamentare kërkohet për të formuar një qeveri të shumicës. Tre partitë kryesore parashikohen të fitojnë vetëm rreth 65-85 secila, që do të thotë se duhet të hyjnë në një koalicion për të qeverisur.

Por as koalicionet e qendrës së majtë as të qendrës së djathtë, të cilat kanë dominuar politikën suedeze për dekada, nuk e kanë marrë parasysh idenë e lejimit të demokratëve të Suedisë në radhët e tyre.

Megjithatë, të dy koalicionet parashikohen të marrin më pak se 40% të vendeve të parlamentit secila. Për shkak se demokratët e Suedisë do të marrin pjesën më të madhe, do të jetë pothuajse e pamundur të formohet një qeveri e shumicës pa ata.

Në vend të kësaj, koalicioni fitues mund të zgjedhë të formojë një qeveri të pakicës, si në zgjedhjet e fundit suedeze. Kjo do t’u japë atyre më pak pushtet, por do të ndalojë demokratët e Suedisë nga qeverisja.

Me rritjen e vendeve të demokratëve në parlament, do të rritet edhe aftësia e tyre për të luajtur rolin e mbretit. Dështimi i përfshirjes së tyre do të mbështesë gjithashtu perceptimin midis demokratëve të Suedisë dhe mbështetësve të tyre se krijimi politik është i bashkuar kundër tyre, duke zhdukur legjitimitetin e qeverisë në atë që do të jetë një sasi e konsiderueshme e votuesve.

Përjashtimi i partisë nga politika mund të ndihmojë në radikalizimin e ekstremit të djathtë. Përjashtimi i demokratëve të Suedisë nga qeveria prandaj paraqet rreziqe të shumta për koalicionin e ardhshëm suedez; por rreziqe ka edhe nëse i përfshin ata.

Për shkak se demokratët e Suedisë kanë qenë veçanërisht kritikë ndaj emigracionit kryesisht mysliman në Suedi, pjesëmarrja e tyre në qeveri mund t’i bëjë muslimanët suedezë më të prirur ndaj radikalizimit.

Përfshirja e demokratëve të Suedisë në një qeveri të re do të sjellë gjithashtu një goditje të rëndë në imazhin e krijuar me kujdes të Suedisë si një shoqëri progresive.

Qeveritë e njëpasnjëshme suedeze kanë qenë të kënaqur me promovimin e vendit si një “superfuqi humanitare”.

E majta politike e Evropës, e cila tradicionalisht, duke dashur të imitojë politikat e Suedisë, ka vuajtur shumë nga vala e populizmit të krahut të djathtë në vitet e fundit. Nëse demokratët e Suedisë do të ishin pjesë e një koalicioni qeverisës, ndoshta ideja e një vendi progresiv do të shuhej.

Kjo do të fshijë tërësisht dekadat e punës nga qeveritë e njëpasnjëshme suedeze për të kultivuar “fuqinë e butë” të Suedisë në Evropë dhe më gjerë.

Sfera politike e Suedisë është me të drejtë nervoze dhe po vëzhgohet nga e gjithë Evropa.

Një koalicion i madh, si ai me të cilin Merkel u bashkua në mars, mund të jetë rezultati përfundimtar i zgjedhjeve të ardhshme suedeze. Kjo do të përfshijë dy nga tri partitë kryesore, duke zvogëluar aftësinë e demokratëve të Suedisë për të penguar qeverinë kombëtare.

Por krijimi i një koalicioni të madh mund të përkeqësojë vazhdimisht legjitimitetin e dy partive kryesore në qendrën e majtë dhe të qendrës së djathtë. Nëse lëviz shumë larg në të majtë, ajo do t'i lejojë demokratët e Suedisë të promovojnë veten si partia kryesore konservatore. Nëse lëviz shumë larg në të djathtë, do të lejojë partitë më të vogla në të majtë për të marrë votuesit e lëkundur.

Me çfarëdo problemi të ballafaqohet një koalicion i madh, ata do të fajësohen si në qendrën e majtë ashtu edhe në qendrën e djathtë. Si partia më e madhe e opozitës, dhe ndoshta partia më e madhe në vetvete, demokratët e Suedisë ka të ngjarë të shohin mbështetje nëse vendi goditet nga një krizë.

Nëse mbështetja e tyre vazhdon të rritet, demokratët e Suedisë mund të jenë të aftë të qeverisin pa një parti tjetër të madhe pas zgjedhjeve të vitit 2022.

Pa marrë parasysh se çfarë ndodh, politika suedeze do të jetë e vështirë të parashikohet në të ardhmen.

Nisur kryesisht në reagimet ndaj emigracionit, do të ketë pasoja edhe për pjesën tjetër të Evropës.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Rreziqet pas zgjedhjeve

E ardhmja e pasigurtë e Suedisë…