MENU
klinika

Analizë nga Project Syndicate

Ëndrrat mesjetare të Putinit…

15.09.2018 - 12:46

Ndërsa shumica e botës bën ndryshime për padrejtësitë sociale dhe politike të së kaluarës, Rusia po mban të gjallë autokratët e saj, duke ngritur statujat e tyre. Pas këtij fenomeni është një markë ultranacionaliste e konservatorizmit që kërkon të kthejë politikën ruse në Mesjetë.

– Ndërsa shumica e botës është e zënë me çmontimin e monumenteve ndaj shtypësve, rusët po lëvizin në drejtim të kundërt, duke ngritur statuja për kryekomandantët mesjetarë që ishin të famshëm për despotizmin e tyre. Kuptimi i kësaj ringjalljeje mund të hedh dritë mbi drejtimin e politikës së Rusisë.

Në tetor 2016, me miratimin e ministrit rus të kulturës, Vladimir Medinsky, monumenti i parë i vendit për Ivanin e Tmerrshëm u zbulua në qytetin Orel. Një muaj më vonë, Vladimir Zhirinovsky, kreu i Partisë Liberal Demokratike ultra-nacionaliste të Rusisë, bëri thirrje për Lenin Avenue në Moskë që Autostrada “e tmerrshme” të riemërohej me emrin Ivan. Dhe në korrik të vitit të kaluar, Presidenti Vladimir Putin pagëzoi haraçin e Moskës ndaj tiranit, duke deklaruar, gabimisht, se “me gjasë, Ivan i tmerrshëm kurrë nuk ka vrarë askënd, as djali i tij”.

ivani i tmerrshem i rusise

Shumica e historianëve pajtohen se Ivan jetonte i vetëm pasi jo vetëm që ai vrau djalin dhe të afërmit e tjerë, por gjithashtu urdhëroi spastrimet shtetërore të cilat terrorizuan Rusinë nga viti 1565 deri në vitin 1572. Ai gjithashtu kryesoi mposhtjen e Rusisë në Luftën Livoniane dhe keqtrajtimi i tij kontribuoi në kohën e trazirave dhe shpopullimit shkatërrues të shtetit.

Joseph Stalin filloi të luante me taktikat e Ivanit të tmerrshëm. Por, që nga mesi i viteve 2000, Partia e Euroazisë së Rusisë – një lëvizje politike e udhëhequr nga mistikja pro-fashiste Alexander Dugin – ka lëvizur në” pozitën Ivan”, si mishërimi më i mirë i një tradite “autentike” ruse: monarkia autoritare.

Marka e Dugin “euroasianizmit” përkrah idenë e një “Mesjetësie të re”, ku ajo pak mbetje e demokracisë ruse zëvendësohet nga një autokrat absolut. Në të ardhmen ideale të Duginit,do të kthehet një rend shoqëror mesjetar, perandoria do të rivendoset dhe kisha ortodokse do të marrë kontroll mbi kulturën dhe arsimin.

Euroaziatizmi, i cili ishte i margjinalizuar në vitet 1990, ka fituar popullaritet të konsiderueshëm në vitet e fundit duke kontribuar në formimin e të ashtuquajturit “Klubi Izborsky”, i cili bashkon të drejtën e largët ruse. Në disa raste, Putini i është referuar Eurasianizmit si një pjesë e rëndësishme e ideologjisë ruse; ai e ka quajtur atë si një parim themelues të “Bashkimit Ekonomik Euroaziatik”, një zonë e tregtie e vendeve ish-sovjetike.

putin

Euroaziatikët u kanë dhënë grupeve ultra-nacionaliste bazë të përbashkët përreth së cilës do të bashkohen. Ajo ka dhënë edhe simbole të totalitarizmit, si Ivan i tmerrshëm dhe Stalini, legione të reja të mbështetjes.

Shefat në mesin e tyre janë anëtarë të Partisë së Euroazisë, të cilët e konsiderojnë terrorin politik si mjetin më efektiv të qeverisjes dhe bëjnë thirrje për një ‘oprichnikë të re’ pra një revolucion konservator euroaziatik të ri. Sipas Mikhail Yuriev, (një anëtar i këshillit politik të Partisë së Euroazisë dhe autor i romanit utopik, Perandoria e tretë), oprichnikët duhet të jenë klasa e vetme politike dhe duhet të sundojnë nga frika.

Ivan i tmerrshëm nuk është e vetmja mbetje mesjetare që ringjallet në Rusi. Fjalori kulturor gjithashtu po kthehet. Për shembull, fjala “kholop”, që do të thotë “shërbëtorja”, po kthehet në folje, një devolucion gjuhësor që përputhet me një rritje shqetësuese në skllavërinë moderne të Rusisë. Të dhënat nga Indeksi i Skllavërisë Globale tregojnë se më shumë se një milion rusë aktualisht janë robëruar në industrinë e ndërtimit, ushtrinë, bujqësinë dhe “tregtinë” e seksit. Për më tepër, “pronarët” e serfeve po e identifikojnë me kënaqësi veten si “barin e përditshëm” të shoqërisë.

Edhe zyrtarët rusë flasin mirënjohës për skllavërinë moderne. Valeri Zorkin, i cili kryeson Gjykatën Kushtetuese, shkroi në Rossiyskaya Gazeta, gazeta zyrtare e qeverisë, se shumë kohë më parë ka qenë një “ngjitës social” për Rusinë. Dhe një term tjetër mesjetar -” lydi gosudarevy,” që përkthehet në “shërbëtorët e madhështisë së tij” – është kthyer në favor të
burokratëve të nivelit të lartë.

midivel putin

Nostalgjia për mbarëvajtjen komplikon dëshirën për një kthim në autokraci. Intelektualët e shquar rusë – përfshirë regjisorin Nikita Mikhalkov, gazetarin Maksim Sokolov dhe Vsevolod Chaplin, një klerik ortodoks rus – bëjnë thirrje për kurorëzimin e Putinit dhe për peticionet e mbështetjes që po fitojnë firma online. Në mënyrë domethënëse, protestat kundër regjimit të Putinit në vitin 2012, që nga ajo kohë nuk janë interpretuar si një protestë kundër vetë Putinit, por kundër rendit shoqëror të të cilit euroaziatikët aspironin.

Përkrahja e heshtur e Putinit për vizionin euroaziatik të një Rusie neo-mesjetare thirret në kujtesën historike të stalinizmit. Sipas Dugin, “Stalini krijoi Perandorinë Sovjetike” dhe, ashtu si Ivan i tmerrshëm, shpreh “frymën e shoqërisë sovjetike dhe të popullit sovjetik”. S’është për t’u çuditur që monumentet e Stalinit po shumëfishohen edhe në qytetet ruse .

Neo-mesjetarizmi është rrënjosur në nostalgji për një rend shoqëror të bazuar në pabarazi, kasta dhe klan, të zbatuar nga terrori. Lionizimi i despoteve historike pasqyron përqasjen bashkëkohore të vlerave të tilla para-moderne, rrënjësisht anti-demokratike dhe të padrejta. Për kampionët bashkëkohorë të Ivanit, e kaluara është prolog.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN