MENU
klinika

Nga New York Times

Obama u kthye!

10.09.2018 - 14:45

Në nëntor të vitit 2016, në një pasdite të nxehtë të humbjes së Hillary Clinton, një president ende i tronditur, Barack Obama udhëtoi për në Lima, Peru, për një samit të APEC, ose Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor.

Obama dha një konferencë shtypi, dhe pyetjet dhe përgjigjet edhe tani që kanë kaluar gati dy vjet, mbeten interesante.

Pyetja e parë ishte nga Darlene Superville i The Associated Press, i cili pyeti: “Ju keni thënë udhëheqësve botërorë këtë javë se Presidenti i zgjedhur Trump nuk ka gjasa të qeverisë në mënyrën që ai ka thënë gjatë fushatës. Por si mund të jesh kaq i sigurtë për këtë?

“Obama u përgjigj pjesërisht: Argumenti im i thjeshtë është se ju nuk mund të supozojmë se gjuha e fushatës përputhet me specifikat e qeverisjes, legjislacionit, rregulloreve dhe politikave të jashtme.

E pra, tani e dimë se politikat dhe retorika e Trump janë pikërisht ato të fushatës. Në të vërtetë, Trump ka zbatuar se çfarë ka premtuar në fushatë.

Një tjetër pyetje interesante erdhi nga Rich Edson i Fox News, i cili pyeti: “Paraardhësi juaj, u sigurua që të mos thoshte asnjë kritikë në publik për ju. A do të veproni edge ju kështu me presidentin Trump, edhe nëse ai përpiqet të hedhë poshtë shumë nga ato që keni arritur?”

Obama u përgjigj përsëri pjesërisht: “Si qytetar amerikan që kujdeset për vendin tonë, nëse ka çështje që kanë të bëjnë me specifikat e ndonjë propozimi legjislativ , por vënë në pikëpyetje vlerat dhe idealet tona dhe nëse mendoj se është e nevojshme t’i mbroj ato ideale, atëherë unë do ta bëj.”

E pra, duket se ky moment ka ardhur më në fund për Obamën.

Njerëzit e kanë quajtur kundërshtimin ekstrem ndaj Trump të pamoralshëm dhe të paskrupullt. Por, në fakt, libri i ri Bob Woodward dëshmojnë se duhet bërë.

Fjalimi i Obamës javën e kaluar në Universitetin e Ilinoisit në Urbana-Champaign ishte hera e parë që ai sulmonte Trump drejtpërdrejt.

Ishte një largim nga tradita e mirë e presidentëve, të cilin zgjidhnin të mos kritikonin personalisht pasardhësit apo paraardhësit e tyre edhe pse Trump nuk e ka respektuar kurrë këtë traditë. Ai i fyen paraardhësit e tij pa fund, veçanërisht Obamën

Asgjë që Obama tha nuk ishte e re apo zbuluese.

Për shembull, ai i tha audiencës se Donald Trump është një simptomë, jo shkaku.

Por, për mua fjalët e tij vlerësohen për një arsye tjetër: Ai po e zbeh ndikimin e Trump në lajme. Deri në këtë pikë, Trump i ka dominuar lajmet dhe askush nuk ka pasur peshën për ta sfiduar këtë dominim. Obama e ka këtë peshë.

Vetëm duke folur ai po ndryshon dietën e lajmeve që njerëzit konsumojnë.

Prania e tij, si një zë presidencial, edhe pse ish-presidencial, është përgjithmonë trazues.

Për këtë duhet të themi “Mirë se u ktheve zoti President. Vendi juaj po qante për ndihmë dhe ju e dëgjuat”.

Charles Blow u bashkua me The Times në 1994 dhe u bë gazetar i Opinionit në vitin 2008. Ai është gjithashtu një komentator në televizion dhe shpesh shkruan për politikën, drejtësinë sociale dhe komunitetet e pambrojtura.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Përplasja që të gjithë po prisnin

Obama i zhgënjyer nga Trump…