MENU
klinika

Stabiliteti në rajon

Shtatë sfidat e së ardhmes…

02.09.2018 - 11:31

Blloku i ASEAN, është pjesë e Azisë Jugore, i përbërë nga Brunei Darussalam, Kamboxhia, Indonezia, Laosi, Malajzia, Myanmar, Filipinet, Singapori, Tajlanda dhe Vietnami.

Ai ka një PBB prej rreth 2,77 trilionë dollarë që nga viti 2017, me parashikime për rritjes të PBB-së rreth 5.3% në vit deri në vitin 2019.

Por ja ku janë shtatë sfidat me të cilat ballafaqohet blloku për të siguruar një rritje të qëndrueshme ekonomike.

1. Stabiliteti gjeopolitik dhe marrëdhëniet rajonale

ASEAN u formua në vitin 1967, me një marrëveshje nga pesë kombet themeluese: Indonezia, Malajzia, Filipinet, Singapori dhe Tajlanda , të cilat u bashkuan për hir të paqes, stabilitetit dhe bashkëpunimit. Vendet janë të vendosura në një kryqëzim strategjik të rëndësishëm, duke kufizuar dy nga fuqitë më të mëdha ekonomike në botë, Kinën dhe Indinë, gjë që e bën një pikë qendrore për fuqitë rajonale dhe globale. Vendet anëtare gjithashtu përfshihen në mosmarrëveshje territoriale. Pretendimi i Kinës ndaj territoreve në Detin e Kinës Jugore, për shembull, përputhet me pretendimet e Brunei Darussalam, Malajzise, Filipineve dhe Vietnamit. Përderisa ka sfida, koordinimi më i ngushtë dhe qëllimet e përbashkëta mund të ndihmojnë në arritjen e stabilitetit dhe në uljen e mundësive të konflikteve.

2. Sfidat e qeverisjes për bizneset

Rajoni është shtëpi për një shumëllojshmëri të gjerë të bizneseve, duke përfshirë një numër të madh të konglomerateve në pronësi familjare dhe ndërmarrjeve të lidhura me shtetin, si Grupi Qendror në Tajlandë, Grupi Salim në Indonezi, Singtel shtetëror i lidhur në Singapor dhe Vinamilk në Viet Nam. Megjithatë ndërmarrjet e vogla dhe të mesme së bashku me mikro-sipërmarrësit përbëjnë të paktën 89% të aktivitetit të biznesit në rajon. Rajoni ka nevojë për institucione të fuqishme civile të pavarura për të parandaluar korrupsionin dhe për të ndihmuar rajonin të konkurrojë në nivel global. Një shpresë është se risitë digjitale do të mundësojnë një transparencë më të madhe dhe do të nxisin rritjen ekonomike.

3. Modele të reja biznesi

Rajoni ofron një treg në rritje prej më shumë se 600 milionë konsumatorësh. PBB-ja e rajonit për kokë banori rreth 6.500 dollarë, e cila është më pak se Kina, por më shumë se India. Konsumatorët në rajon janë të ndjeshëm ndaj çmimeve dhe kërkojne konkurrentë ndaj rivalëve të huaj. Një nga mënyrat për hyrje të reja në biznes është që të përqendrohet në nevojat specifike të konsumatorit.

4. Ndryshimi i demografisë

Rajoni është shtëpia e popullatave të reja, të shkolluara dhe gjithnjë e më të urbanizuara. Qeveritë duhet të ndihmojnë përgatitjen e të rinjve për t’u përballur me kërkesat e një rajoni të integruar gjithnjë e më shumë, përmes arsimimit dhe trajnimit.

5. Rritja gjithëpërfshirëse dhe zhvillimi i qëndrueshëm

Vendet anëtare të ASEAN përfshijnë një spektër të gjerë të niveleve të të ardhurave, duke filluar nga BPV e Singaporit për kokë banori prej 57,714 $, në Kamboxhia 1,384 $ dhe 1,298 dollarë në vitin 2017. Këto pabarazi ilustrojnë nevojën për investime në infrastrukturë, institucione financiare dhe planifikim strategjik.

6. Ekonomia rajonale dixhitale

Azia Juglindore është shtëpia e popullsisë më të shpejtë botërore të përdoruesve të internetit. Parashikohet të ketë më shumë se 125,000 përdorues të rinj deri në vitin 2020. Industritë e reja, modelet e biznesit do të ndryshojnë rrënjësisht jetët e miliona njerëzve.

7. Integrimi ekonomik

Me krijimin e Komunitetit Ekonomik ASEAN (AEC) në vitin 2015, shtetet anëtare të ASEAN-it kanë formuar një grup më të shtrënguar dhe më të integruar. AEC synon të nxisë një treg të vetëm, të rrisë konkurrencën, dhe të integrojë rajonin në ekonominë globale. Përveç kësaj, një partneritet i rishikuar Trans-Pacific (TPP) u nënshkrua nga vendet e ASEAN, Australia, Kanadaja dhe të tjerët në 2018, pas tërheqjes së SHBA nga marrëveshja.

Ishtiaq Pasha Mahmood është profesor në Universitetin Kombëtar të Shkollës së Biznesit të Singaporit dhe bashkë-kurator i Hartave të Transformimit në ASEAN.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN