MENU
klinika

Reagon Konfindustria

Çmimi i naftës, rrezik për ekonominë

03.10.2018 - 12:20

Rritja e çmimit të karburanteve ka shkaktuar shumë shpejt reagimin e shoqatave përfaqësuese të biznesit. Konfindustria shprehu të mërkurën shqetësimin për rritjen e fortë dhe të menjëhershme të cmimit të karburanteve nga të gjithë operatorët njëkohësisht në shkallë vendi ditët e fundit.

Sipas Konfindustrisë, kjo tregon edhe njëherë sesa sa keq është ndërtuar dhe funksionon tregu i karburanteve në vend, rolin e paqenë të autoriteteve rregullatore të tregut dhe politikat fiskale të gabuara.

Analiza e të dhënave të siguruara nga vëzhgimi i kryer në muajin gusht 2018 nga Qëndra e Studimeve te Konfindustrisë tregon se, vlerësuar nga këndvështrimi i biznesit, ccmimi i lartë dhe cilësia jashtë standardeve e karburanteve janë ndër problematikat kryesore pengesë të zhvillimit ekonomik te vendit.

Rritja e mëtejshme e çmimit të karburanteve në vend rrezikon seriozisht të godasë ashpër deri në falimentim ekonominë dhe në radhë të parë industritë dhe prodhimin vendor nga konkurenca e importeve.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Konfindustria do t’i kërkojë zyrtarisht qeverisë dhe gjithë vendimmarrjes politike, që të ndërtojë sa më shpejt një strategji të mirëfilltë për të rregulluar në themel organizimin dhe funksionimin e tashëm të tregut strategjik të karburanteve.

Tregu i karburanteve zë mbi 10% të Prodhimit të Përgjithshëm Bruto të Shqipërisë. Sipas Konfindustrisë, humbjet e drejtpërdrejta, që i shkaktohen ekonomisë nga abuzimet me çmimet, cilësinë dhe evazionin fiskal llogariten në mbi 150 milionë euro në vit.

Këtu nuk llogariten humbjet e larta financiare nga ndotja mjedisore, shëndetit, makineritë dhe rënia e fuqisë konkuruese të ekonomisë kombëtare me prodhimet dhe sherbimet e huaja.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN