MENU
klinika

Deklarata e Juncker për Brexit

A do te finalizohet ‘marrëveshja e divorcit’?

07.10.2018 - 12:31

Zyrtarët kryesorë të BE kanë shprehur optimizëm se një marrëveshje Brexit mund të arrihet deri në fund të vitit. Jean-Claude Juncker, kreu i Komisionit Evropian, tha se shansi për arritjen e një marrëveshjeje është rritur gjatë ditëve të fundit dhe mund të miratohet deri në nëntor.

Ndërkohë, Presidenti i Këshillit Europian Donald Tusk tha se një marrëveshje ishte e mundur deri në fund të vitit 2018. Por kryeministri irlandez Leo Varadkar tha se ende ka punë për t’u bërë.

Mbretëria e Bashkuar do të largohet nga BE më 29 mars 2019. Sidoqoftë, ende nuk ka marrëveshje për disa çështje, duke përfshirë për shembull çështjen e kufirit irlandez.

Të dyja palët shpresojnë të finalizojnë të ashtuquajturën “marrëveshje divorci” dhe të bien dakord për një deklaratë mbi bashkëpunimin e tyre të ardhshëm ekonomik.

Duke folur për shtypin austriak të premten, kur u pyet nëse mund të arrihej një marrëveshje në takimin e ardhshëm të liderëve evropianë më 17 tetor, zoti Juncker tha: “Ne nuk jemi aq larg marrëvesjes, dhe vullneti ynë është i pandërprerë për të arritur marrëveshje me qeverinë britanike.”

“Unë kam arsye të mendoj se mundësitë janë rritur ditët e fundit,” shtoi Juncker. Ai gjithashtu përsëriti qëndrimin e tij se një skenar “jo-marrëveshje” nuk do të ishte aspak mire, as për Britaninë dhe as për BE.

Ndërsa Presidenti i Këshillit Europian zoti Tusk tha: “Do të përpiqemi për një marrëveshje në tetor, dhe mendoj se ka një shans që të ketë një marrëveshje deri në fund të vitit”.

Ministri i Jashtëm Sir Alan Duncan shprehu gjithashtu optimizëm se një marrëveshje mund të arrihet përpara dhjetorit. Kishte gjithashtu raporte nga zyrtarë të BE për një atmosferë më të mirë në bisedimet mbi kufirin irlandez. Vlerësimi optimist i progresit në negociata bëri që sterlina të rritet kundrejt euros dhe dollarit amerikan.

Kanë kaluar disa javë pasi kreu i Këshillit Europian, Donald Tusk, tha se planet e Brexit të Majit Theresa ishin të papranueshme.

Të dyja palët shpresonin të finalizonin të ashtuquajturën marrëveshjen e divorcit dhe të binin dakord për një deklaratë mbi bashkëpunimin e tyre të ardhshëm ekonomik. Por muajin e kaluar, kryenegociatori i BE Michel Barnier tha se nëse të dyja palët janë “realiste”, mund të ketë një marrëveshje deri në nëntor.

Komisioni Evropian gjithashtu po shqyrton nëse do të publikojë një analizë se ku të dy palët bien dakord mbi elementet e marrëdhënieve të tyre të ardhshme.

Kjo mund të shfaqet së bashku me planet më të fundit të emergjencave të BE-së për një skenar “jo-marrëveshje”, i cili mund të jetë gati javën e ardhshme.

Cili është problemi i kufirit irlandez?

Aktualisht, mijëra njerëz kalojnë kufirin midis Irlandës së Veriut dhe Republikës së Irlandës çdo ditë. Mallrat dhe shërbimet kalojnë lehtësisht në mes të dy zonave pa asnjë kufizim.

Pasi Britania e Madhe dhe Irlanda janë aktualisht pjesë e bashkimit të përbashkët të BE-së dhe të doganave, produktet nuk kanë nevojë të inspektohen për dogana dhe standarde, por pas Brexit, gjithçka mund të ndryshojë.

Si Mbretëria e Bashkuar ashtu edhe BE-ja kanë rënë dakord që në të gjitha rrethanat nuk duan një “kufi të vështirë” – që nënkupton kontrolle fizike ose instalim të infrastrukturës, siç janë kamerat apo vendet doganore. Të dyja palët nënshkruan këtë premtim në dhjetor 2017.